Wandelen en onderweg genieten van korte theatermomenten: het blijkt een geslaagde combinatie. Tijdens een theaterwandeling loods je de wandelaars in groep via een uitgestippelde route langs enkele plekken waar ze een korte voorstelling zien. Die voorstellingen kunnen een bonte collectie zijn, of net een samenhangend geheel vormen. Het open karakter van dit concept laat veel ruimte voor creativiteit.
De wagenspelen ouderwets? Niet als je bedenkt wat je allemaal kan doen met dit eeuwenoude concept. En wie je daar allemaal bij kan betrekken. Of nog beter, welk publiek je in je stad of gemeente kan bereiken met een wagenspel 2.0.
De traditie van wagenspelen gaat terug tot de 14de eeuw, toen toneelstukken werden opgevoerd op platte wagens, mobiele speelhuisjes met verschillende decors. Het ene al ingenieuzer dan het andere. Als een processie of optocht trokken de wagens langs het publiek. De wagenspelen werden door de rederijkerskamers - de voorlopers van de huidige amateurtheaters - uitgewerkt samen met de plaatselijk gilden (van de slagers, bakkers, schrijnwerkers, schilders …). Dat was ook te zien aan de thema's die werden uitgebeeld op de wagens.
Meestal was het feest in de stad wanneer de wagens uitreden. Wagenspelen werden ook georganiseerd naar aanleiding van speciale gelegenheden. Met hun praalwagens probeerden de gilden elkaar creatief de loef af te steken. Maar ook de rijkdom, kennis, humor… werden geëtaleerd. Het thema van het toneelstuk was oorspronkelijk religieus, maar werd later ook ruimer ingevuld. En de wagens waren pareltjes van decorbouw. Soms zelfs ingericht met een ingenieuze benedenruimte die als kleedkamer kon gebruikt worden.
Een livestream is een live uitzending, meestal via een medium zoals televisie, radio of internet via een extern scherm, projectie of mobiel apparaat in openlucht, in een theater- of evenementenzaal, of in je huiskamer.
Via livestream kan je een presentatie, voorstelling of gebeurtenis live (dus op het moment zelf) naar een publiek brengen dat niet fysiek aanwezig is op de plek waar de activiteit plaatsvindt. Denk bijvoorbeeld aan live voetbalwedstrijden. Soms kan je live beelden streamen, afgewisseld met vooraf gemaakte beelden.
Is het luisterspel passé? Een reliek uit een lang vervlogen tijd waarin voltallige families op een vast moment rond de radio verzamelden om naar gesproken toneelstukjes te luisteren? Think again!
Dankzij de nieuwe technologie kunnen we nu altijd en overal luisterverhalen consumeren. Of je op de trein zit of op het toilet, een lange wandeling maakt of aan het koken bent: met een smartphone, een podcast-app en een paar oortjes in kan je moeiteloos in vele werelden verdwalen.
Ook het maken van een luisterspel is niet meer zo moeilijk als op het eerste gezicht lijkt. Met een paar tools kan je je eigen verhaal op een heel inventieve manier vormgeven tot een rijk luisterspel: warm, intiem en, bovenal, onthecht van elke vorm van visuele opdringerigheid.
Een podcast is een audio-uitzending waarbij het geluidsbestand op aanvraag wordt aangeboden door middel van webfeeds (mini-website). Dankzij de introductie van draagbare mp3-spelers zoals de iPod is deze vorm van uitzenden snel populair geworden onder radioliefhebbers.
De term podcast is dan ook een samentrekking van iPod en broadcast (Engels voor 'uitzenden'). Een podcast kan zowel informatief als amusant zijn, kan zowel een monoloog als een dialoog zijn. Of wat dacht je van een interview, een voorlees-prentenboek …? Het kan echt allemaal.
Een inspirerende verteller, spreker of een slamdichter in de schijnwerpers, een publiek dat aan zijn of haar lippen hangt, op een fijne plek in je stad of gemeente: daar draait het om. Heel wat verhalen, teksten of poëzie komen in aanmerking: van een persoonlijk relaas, slam poetry, over volksverhalen tot literaire meesterwerken.
In 2020 werden online belevingen en activiteiten plots heel belangrijk. We hebben het vaak vervloekt, maar gaandeweg ook de voordelen ervan weten te omarmen.
Wanneer fysiek samenkomen niet kan, omdat mensen te ver uit elkaar wonen, er geen ruimte ter beschikking is, iemand een gebroken been heeft, of omdat er godbetert een pandemie heerst, kan een online platform hulp bieden.
Online repeteren of brainstormen betekent niets meer of minder dan op afstand, via een computerscherm, samenwerken aan een voorstelling of performance.