Waar ben je naar op zoek?

Souvenir

Vanaf februari 2023 organiseren wij in Antwerpen onze gratis opleiding Souvenir. Die opleiding focust zich op het theater maken voor mensen met dementie. Er is aandacht voor zowel de artistieke aspecten als de omgang met mensen met dementie.

Foto Souvenir

Wat is het?

Deze opleiding focust zich op het theater maken voor mensen met dementie. Er is aandacht voor zowel de artistieke aspecten als de omgang met mensen met dementie.   

We starten met een introductieworkshops rond acteren, stem en articulatie, zang en muziek, beweging en vertellen. Na deze workshops krijg je een persoonlijk vervolgpakket samengesteld waarbij je in de aangegeven extra sessies je kennis en skills verder kan uitdiepen. Er volgt ook een sessie rond dementie waarbij we dieper ingaan op alle soorten, fases en zaken die hiermee gepaard gaan. Deze kennis helpt je bij het maken van je voorstelling.

Nadien krijg je nog een verdiepingsweekend over theater maken waarbij alle opgedane kennis samen komt. Uiteraard leer je het meest op de vloer. Na twee try-outs inclusief coaching speel je je finale voorstelling. Deze gaan door in een woonzorgcentrum. Je speelt voor een mix van bewoners, familie en mantelzorgers.

In de toekomst word je ingeschakeld om voorstellingen te spelen voor mensen met dementie op verschillende speellocaties.

Waarom?

Kunst is belangrijk in alle fases van dementie. Het zorgt voor vrijheid en een emotionele connectie. Zeker wanneer verbale communicatie moeilijker wordt kan kunst een uitweg bieden. Op deze manier kunnen mensen met dementie komen tot een andere vorm van communicatie en gevoelens uiten.

Het aantal mensen met dementie zal tegen 2060 verdubbeld zijn. Een kwalitatief artistiek aanbod voor deze doelgroep is nodig. Het vermindert stress, kan herinneringen, emoties en herkenning opwekken en heeft in het algemeen een positief effect op het cognitief vermogen. Zowel voor de zorggever als zorgontvanger kan het een bron zijn van plezier en een versterking van het contact.

Voor wie?

De opleiding staat open voor spelers, makers, werknemers binnen de zorgsector, mantelzorgers en geïnteresseerden. De opleiding duurt ongeveer een viertal maanden en bestaat uit verschillende onderdelen.

Belangrijk! Onze voorkeur gaat uit naar groepen van 2 of 3 personen. Wil je individueel deelnemen, dan word je gekoppeld aan andere spelers.

Praktisch

Dit is een voorbeeld van de afgelopen editie. De nieuwe data zullen we binnenkort delen.

Startweekend:

 • Wanneer: 4 en 5 februari 2023, 1ste dag 10:00 - 16:00, 2de dag 9:45 - 17:15
 • Waar: OPENDOEK, Italiëlei 6, 2000 Antwerpen

Infosessie dementie:

 • Wanneer: 12 februari 2023, 10:00 - 17:00
 • Waar: OPENDOEK, Italiëlei 6, 2000 Antwerpen

Extra opleidingssessies:

Afhankelijk van je persoonlijk pakket volg je hiervan een of meerdere sessies.
Elke sessie zal een dagdeel innemen

 • 4 maart 2023: Benedikte Crombez – stem en articulatie
 • 5 maart 2023: Eva Vermeren – zang en muziek
 • 18 maart 2023: Barbara Erickx - acteren
 • 25 maart 2023: Michael Vroemans - beweging
 • 26 maart 2023: Veerle Ernalsteen – vertellen

Sessie rond theater maken met Michael Vroemans

 • Wanneer: 22 en 23 april, 10:00 - 17:00
 • Waar: Antwerpen

Coachings + voorstellingen

 • Wanneer: Afhankelijk van eigen datamogelijkheden
 • Waar: Antwerpen en de omliggende regio’s

Inschrijven

Inschrijven voor Souvenir is momenteel niet mogelijk. Houd onze communicatiekanalen in de gaten voor meer nieuws over nieuwe opleidingen.

Vragen?

Sofie Wanten Sofie Wanten Hover

Sofie Wanten

Projecten en coördinator Toekoer Festival
sofie.wanten@­opendoek.be
03 222 40 99
0497 35 60 63

Ontvang alle info en updates over de theaterwereld via onze nieuwsbrief!