Waar ben je naar op zoek?

Vieringen en huldigingen

20171104 De genezing van de krekel Rederijkerskamer De Loofblomme c Alain Vanhove 22

Wat kan ik aanvragen?

Vieringen voor aangesloten gezelschappen

Bestaat jouw gezelschap 25, 50, 75, 100 (of alle veelvouden van 25) jaar? OPENDOEK zet jouw theatergezelschap graag in de bloemetjes met een kunstwerk.

Vul het aanvraagformulier voor de viering van een gezelschap minstens twee maanden op voorhand in zodat je aanvraag tijdig kan behandeld worden. (Deze periode is nodig om alles op tijd in orde te brengen en geldt dus ook voor vieringen die vanwege corona werden uitgesteld en nu opnieuw worden georganiseerd.)

Huldigingen van leden

Zijn er 1 of meer leden van je gezelschap 15, 25 of 50 jaar actief in het theater in de vrije tijd? OPENDOEK huldigt hen graag met salontafelboek 'Het Bankje' (vanaf 15 jaar) en een pin (zilver voor 25 jaar, goud voor 50 jaar).

Vul het aanvraagformulier voor de huldiging van een persoon minstens twee maanden op voorhand in zodat je aanvraag tijdig kan behandeld worden. (Deze periode is nodig om alles op tijd in orde te brengen en geldt dus ook voor huldigingen die vanwege corona werden uitgesteld en nu opnieuw worden georganiseerd.)

OPENDOEK op bezoek

Een vertegenwoordiger van OPENDOEK overhandigt persoonlijk de attenties op jullie viering en/of huldiging (ook daarom is het belangrijk je aanvraag minstens 2 maanden op voorhand door te sturen). Zodra geweten is wie de attentie(s) en de (eventueel) bijbehorende pin zal komen overhandigen, word je via mail op de hoogte gebracht.

Bankje

Attentie

Publicatie 'Het Bankje' voor huldigingen van leden

In de zomers van 2020, 2021 en 2022 organiseerde OPENDOEK (i.s.m. Creatief Schrijven en Kunstwerkt) het podcastproject 'Het Bankje'. Alle dialogen en kunstwerken die in het kader van dat project werden gemaakt zijn nu gebundeld in een salontafelboek. Deze publicatie wordt uitgereikt aan elke persoon die gehuldigd wordt.

Kunstwerk voor groepsvieringen

De Mechelse kunstenaar Obed Vleugels heeft speciaal voor OPENDOEK een zeefdruk ontworpen die hij zelf met de hand drukt. Hij is daarbij vertrokken vanuit een aantal trefwoorden die OPENDOEK hem had aangeleverd en die te maken hebben met waar een huldiging over gaat. Woorden als: samen, creativiteit, erkenning, dank, passie, expressie… In zijn zeefdrukwerk brengt Obed Vleugels heel uiteenlopende losse vormen samen tot (schijnbaar) eenvoudige composities. Vleugels maakt voor zijn ontwerpen graag gebruik van fragmenten van oude foto’s en van rasters. Dat is ook te zien in het werk die hij voor ons heeft gemaakt.

Medailles en nationale orden

Departement Cultuur, Jeugd en Media

De Vlaamse en Federale Overheid reiken onderscheidingen voor cultuurspreiding uit: Medailles en Nationale Orden. Meer info vind je op de website van het Departement Cultuur, Jeugd & Media.
Deze communicatie voer je rechtstreeks met de overheid, en gaat dus niet via OPENDOEK.

(Tip: nodig je gemeentelijke overheid uit om de medaille en/of nationale orde te komen overhandigen.)

Titel van 'Koninklijk' bekomen

Om de titel van 'Koninklijk' te bekomen moet u een dossier aanleggen met volgende gegevens:

  • brief met aanvraag ondertekend door de voorzitter
  • kopie uit het staatsblad van de oprichting van de vereniging (indien geen vzw zal je wel moeten kunnen aantonen dat de vereniging 50 jaar bestaat)
  • de statuten
  • lijst bestuursleden met adres en telefoon
  • lijst actieve leden (adres hoeft niet)
  • omschrijving van de doelstellingen van de vereniging de laatste 50 jaar

Dit dossier moet u opsturen naar:

Heer Kabinetchef van Zijne Majesteit de Koning
Hertogstraat 2
1000 Brussel

Indien uw dossier gunstig wordt geadviseerd door de heer kabinetchef, gaat het naar de provincie. Deze doet een klein onderzoek en dan zou het in orde zijn.

Ontvang alle info en updates over de theaterwereld via onze nieuwsbrief!