Waar ben je naar op zoek?

Vieringen en huldigingen

20171104 De genezing van de krekel Rederijkerskamer De Loofblomme c Alain Vanhove 22

Wat kan ik aanvragen?

Vieringen voor aangesloten gezelschappen

Bestaat jouw gezelschap 25, 50, 75, 100 (of alle veelvouden van 25) jaar? OPENDOEK zet jouw theatergezelschap graag in de bloemetjes met een kunstwerk.

Vul het aanvraagformulier voor de viering van een gezelschap minstens twee maanden op voorhand in zodat je aanvraag tijdig kan behandeld worden. (Deze periode is nodig om alles op tijd in orde te brengen en geldt dus ook voor vieringen die vanwege corona werden uitgesteld en nu opnieuw worden georganiseerd.)

Huldigingen van leden

Zijn er 1 of meer leden van je gezelschap 15, 25 of 50 jaar actief in het theater in de vrije tijd? OPENDOEK huldigt hen graag met salontafelboek 'Het Bankje' (vanaf 15 jaar) en een pin (zilver voor 25 jaar, goud voor 50 jaar). Deze activiteit kan over meerdere jaren (dus ook als men geen OPENDOEK-lid was) en verschillende gezelschappen verspreid zijn. Op het moment van de huldiging moet de gehuldigde persoon wél bij OPENDOEK aangesloten zijn.

Vul het aanvraagformulier voor de huldiging van een persoon minstens twee maanden op voorhand in zodat je aanvraag tijdig kan behandeld worden. (Deze periode is nodig om alles op tijd in orde te brengen en geldt dus ook voor huldigingen die vanwege corona werden uitgesteld en nu opnieuw worden georganiseerd.)

OPENDOEK op bezoek

Een vertegenwoordiger van OPENDOEK overhandigt persoonlijk de attenties op jullie viering en/of huldiging (ook daarom is het belangrijk je aanvraag minstens 2 maanden op voorhand door te sturen). Zodra geweten is wie de attentie(s) en de (eventueel) bijbehorende pin zal komen overhandigen, word je via mail op de hoogte gebracht.

Bankje

Attentie

Publicatie 'Het Bankje' voor huldigingen van leden

In de zomers van 2020, 2021 en 2022 organiseerde OPENDOEK (i.s.m. Creatief Schrijven en Kunstwerkt) het podcastproject 'Het Bankje'. Alle dialogen en kunstwerken die in het kader van dat project werden gemaakt zijn nu gebundeld in een salontafelboek. Deze publicatie wordt uitgereikt aan elke persoon die gehuldigd wordt.

Kunstwerk voor groepsvieringen

De Mechelse kunstenaar Obed Vleugels heeft speciaal voor OPENDOEK een zeefdruk ontworpen die hij zelf met de hand drukt. Hij is daarbij vertrokken vanuit een aantal trefwoorden die OPENDOEK hem had aangeleverd en die te maken hebben met waar een viering over gaat. Woorden als: samen, creativiteit, erkenning, dank, passie, expressie… In zijn zeefdrukwerk brengt Obed Vleugels heel uiteenlopende losse vormen samen tot (schijnbaar) eenvoudige composities, waarbij hij gebruik maakt van fragmenten van oude foto’s en rasters.

Medailles en nationale orden

Departement Cultuur, Jeugd en Media

De Vlaamse en Federale Overheid reiken onderscheidingen voor cultuurspreiding uit: Medailles en Nationale Orden. Meer info vind je op de website van het Departement Cultuur, Jeugd & Media.
Deze communicatie voer je rechtstreeks met de overheid, en gaat dus niet via OPENDOEK.

(Tip: nodig je gemeentelijke overheid uit om de medaille en/of nationale orde te komen overhandigen.)

Titel van 'Koninklijk' bekomen - Verenigingen die meer dan 50 jaar ononderbroken bestaan

De aanvraag voor de titel van 'Koninklijk' gebeurt per brief, op papier, met hoofding van de vereniging en ondertekend door de voorzitter, met vermelding van zijn/haar voor- en achternaam en privéadres. De brief moet ook de volgende elementen bevatten:

 • Kopie van de statuten (vzw) of het huishoudelijke reglement (feitelijke vereniging)
 • Kopie uit het staatsblad van de oprichting van de vereniging, of bewijs dat de vereniging 50 jaar bestaat: via krantenknipsels, een attest van de burgemeester, …
 • Adres van de vereniging
 • Adres en telefoonnummer van de zetel
 • Voornamen, namen en adressen van alle leden van het dagelijks bestuur
 • De doelstellingen van de laatste 50 jaar
 • De historiek van de vereniging (markante gebeurtenissen)
 • Activiteitenverslag van de afgelopen vijf jaar
 • Publicaties van de afgelopen vijf jaar
 • Financiële situatie met o.a. de jaarlijkse rekeningen van de afgelopen vijf jaar
 • Toekomstige projecten
 • Het huidige effectieve ledenaantal en sympathisanten (adressen hoeft niet)
 • Federaties of organismen waarvan de verenging deel uitmaakt of waarbij de vereniging eventueel aangesloten is, met vermelding van naam, voornaam van de voorzitter van die organisatie
 • Eventuele erkenning van de vereniging door officiële instellingen (en bedrag van de verleende subsidies)

Deze brief moet je opsturen naar:

Koninklijk Paleis
Brederodestraat 16
1000 Brussel

Indien de gunstmaatregel wordt verleend door de Kabinetchef, is een vzw niet verplicht om een officiële naamswijziging door te voeren. Wanneer de vzw dit wel wenst te doen, moeten de statuten aangepast en gepubliceerd worden in het Belgisch Staatsblad. Vanaf dan gebruik je ook de nieuwe naam in de officiële communicatie van de vzw.

Ontvang alle info en updates over de theaterwereld via onze nieuwsbrief!