Subsidies geven veel mogelijkheden. Ze zorgen ervoor dat projecten, activiteiten of initiatieven waarvan je al zo lang droomde - maar de risico’s te groot waren - toch gerealiseerd kunnen worden. Op deze pagina vind je alle nodige informatie.
Binnen het theater in de vrije tijd zijn er meerdere subsidiemogelijkheden:
Vanaf 2024 heeft OPENDOEK er een nieuwe kernopdracht bij: subsidies verstrekken. De nieuwe impulssubsidie is bedoeld voor projecten, activiteiten en initiatieven die de reguliere werking overstijgen. Op deze pagina vind je alle info en kun je ook een aanvraag indienen.
Op zoek naar andere subsidiemogelijkheden? Ook via de Vlaamse Overheid, steden en gemeenten en het steunpunt OP/TIL zijn er verschillende opties om jouw theaterproject te verwezenlijken. Hier vind je alle info over subsidies voor internationale projecten en (kleinschalige) bovenlokale cultuurprojecten.
OPENDOEK is er ook voor deskundige ondersteuning en expertise. Zijn subsidies de volgende stap in de artistieke ontwikkeling van jou of je gezelschap, maar weet je niet helemaal welke subsidiemogelijkheid het meest geschikt is? Of heb je geen idee hoe je aan zo'n aanvraag begint? OPENDOEK helpt je op weg met de info hieronder of mail naar speelhetslim@opendoek.be!
Het Departement Cultuur, Jeugd en Media stelde een subsidiewijzer op. Met deze online tool kom je te weten wat de verschillende subsidiemogelijkheden zijn voor jouw theatergezelschap of project.
Om aanvragers op weg te helpen, schreef het vroegere Het Forum voor Amateurkunsten een aantal richtlijnen uit voor de opmaak van subsidiedossiers. Naast do's en don'ts over de samenstelling en omvang van het inhoudelijk aanvraagdossiers, geven ze tips mee over de opmaak van een begroting, maar even goed over het indienen van het werkingsverslag en de afrekening. Zo sporen ze aanvragers aan steeds de juiste formulieren te gebruiken, eigen accenten in de verf te zetten, een sluitende begroting op te maken, tijdig het werkingsverslag in te dienen en sprekende bewijsstukken toe te voegen.
Het gaat om een leidraad. Naast een vlotte pen en goede vormgeving, moet vooral de inhoud van je project de kwalitatieve toets doorstaan.