Waar ben je naar op zoek?

Subsidies aanvragen

Subsidies geven veel mogelijkheden. Ze zorgen ervoor dat projecten, activiteiten of initiatieven waarvan je al zo lang droomde - maar de risico’s te groot waren - toch gerealiseerd kunnen worden. Op deze pagina vind je alle nodige informatie.

20230815 Future Telling c Matej Macek 7 kopie

Welke subsidies kan ik aanvragen?

Binnen het theater in de vrije tijd zijn er meerdere subsidiemogelijkheden:

  • De impulssubsidie via OPENDOEK
  • De subsidies voor internationale projecten via de Vlaamse Overheid
  • De subsidie voor bovenlokale cultuurprojecten via OP/TIL
  • De subsidie voor kleinschalige bovenlokale cultuurprojecten via OP/TIL
  • De subsidies via steden of gemeenten 
20230814 Future Telling c Matej Macek 38 kopie

Hulp nodig?

OPENDOEK is er ook voor deskundige ondersteuning en expertise. Zijn subsidies de volgende stap in de artistieke ontwikkeling van jou of je gezelschap, maar weet je niet helemaal welke subsidiemogelijkheid het meest geschikt is? Of heb je geen idee hoe je aan zo'n aanvraag begint? OPENDOEK helpt je op weg met de info hieronder of mail naar speelhetslim@opendoek.be!

Subsidiewijzer

Het Departement Cultuur, Jeugd en Media stelde een subsidiewijzer op. Met deze online tool kom je te weten wat de verschillende subsidiemogelijkheden zijn voor jouw theatergezelschap of project.

Subsidiedossier opmaken

Om aanvragers op weg te helpen, schreef het vroegere Het Forum voor Amateurkunsten een aantal richtlijnen uit voor de opmaak van subsidiedossiers. Naast do's en don'ts over de samenstelling en omvang van het inhoudelijk aanvraagdossiers, geven ze tips mee over de opmaak van een begroting, maar even goed over het indienen van het werkingsverslag en de afrekening. Zo sporen ze aanvragers aan steeds de juiste formulieren te gebruiken, eigen accenten in de verf te zetten, een sluitende begroting op te maken, tijdig het werkingsverslag in te dienen en sprekende bewijsstukken toe te voegen.

Het gaat om een leidraad. Naast een vlotte pen en goede vormgeving, moet vooral de inhoud van je project de kwalitatieve toets doorstaan.

Ontvang alle info en updates over de theaterwereld via onze nieuwsbrief!