Als je al even meedraait in het vrijetijdstheater, weet je het misschien nog. OPENDOEK herinnert het zich alvast alsof het gisteren was. We organiseerden in 2016 een grote bevraging onder al onze leden. Jullie reageerden daar toen massaal op. In 2025 doen we dat opnieuw.
We hebben namelijk jouw input nodig om een nieuw beleidsplan op te maken. Dirk De Corte, management coach en zelf gepassioneerd door theater in de vrije tijd, stelt samen met OPENDOEK de bevraging en het beleidsplan op.
Hij geeft een woordje uitleg over waarom dat belangrijk is voor jou als theaterliefhebber of -maker.
Dirk: Een beleidsplan legt het plan en de doelen van een organisatie voor de komende jaren vast. OPENDOEK krijgt via het Amateurkunstendecreet werkingssubsidies voor vijf jaar. De Vlaamse Overheid beslist op basis van het beleidsplan hoeveel subsidies OPENDOEK zal krijgen. Dat is zo voor alle amateurkunstenorganisaties: Koor&Stem, Vlamo, Danspunt… Momenteel zitten we in de beleidsperiode 2022-2026. Hoog tijd dus om na te denken over wat daarna volgt.
Dirk: Het beleidsplan gaan we, net als alle vorige keren, heel grondig opstellen. Eigenlijk is dat geen keuze van ons. Het wordt gewoon van een organisatie zoals OPENDOEK verwacht. Wat er op papier komt, moet een heldere visie zijn op hoe theater in de vrije tijd momenteel werkt.
Maar het moet ook gedragen zijn door het veld. Het veld, dat ben je als theaterliefhebber dus ook. Het is niet alleen een zaak van het team en het bestuur van OPENDOEK, maar van al onze leden en partners.
Dirk: We gaan een aantal workshops organiseren met mensen uit het culturele veld. Beleidsmakers op lokaal niveau, mensen uit de professionele wereld, mensen uit de andere (amateur)kunsten. Daarnaast krijg je als lid van OPENDOEK een stem via een uitgebreide bevraging. We vragen je niet alleen naar je tevredenheid over de werking nu, maar ook wat je verwacht voor de toekomst. Wat moet OPENDOEK méér doen, wat minder doen?
Dirk: We versturen een mail met een vragenlijst naar de leden van OPENDOEK. Je kan de bevraging nu al invullen via deze link. Universiteit Antwerpen zal de resultaten verwerken en, om het even wetenschappelijk te zeggen, ‘trianguleren’. Dat wil zeggen dat er bij voorbeeld wordt gekeken of groepen die al langer bestaan anders antwoorden dan nieuwe groepen.
Of dat er bijvoorbeeld een verschil is tussen groepen uit steden of uit het platteland. Dat zorgt ervoor dat OPENDOEK nog meer op maat kan gaan werken.
Dirk: Het is belangrijk dat er, net als in 2016, zoveel mogelijk mensen de vragenlijst invullen. Dat verhoogt de representativiteit en geeft ons een duidelijk beeld. Dan wordt het pas echt interessant om te zien welke evolutie er is tussen 2016 en nu.
We rekenen echt wel op een ruime respons.
Dirk: We lanceren nu de bevraging. Voor de zomervakantie verwerken we alle resultaten en organiseren we de workshops. Tegen december 2025 moet het plan immers klaar zijn.
Dirk: Zeker en vast. Al hangt dat natuurlijk ook af van de subsidies die OPENDOEK uiteindelijk krijgt. Een sterk beleidsplan, met veel reactie in de bevraging, speelt daar een grote rol bij. Aan de slag dus!