Dinsdag 29 oktober was het aan de jongeren van JongDOEK en Kalambur. We kregen een creatieve inkijk in hoe zij het Landjuweelfestival hebben beleefd.
Bekijk het Landjuweelfestival door de blik van onze jongerenredactie. Enkele geƫngageerde redacteurs van JongDOEK (de jongerenwerking van OPENDOEK) trokken met een jeugdige blik en een scherpe pen naar de voorstellingen van het Landjuweelfestival.
Op het toneel staat een bonte verzameling personages. Het zijn de jongeren van Jong-DOEK en de OekraĆÆense groep Kalambur. Het lijkt wel een schilderij van Jheronimus Bosch. Eet die man nu uit een bloempot? Daar staat iemand een Weesgegroetje te bidden. Overal zie je vreemde figuren en taferelen. Dan volgt een mededeling via de intercom. āDe vlucht is afgelast, jullie zitten opgesloten. Ontsnappen is onmogelijk.ā
Langzaam vinden de spelers elkaar in een synchrone choreografie. Door de taalbarriĆØre heen. Kunnen ze zo ontsnappen aan deze hachelijke situatie? Hun eigen problemen misschien? De voorstelling is een mooie metafoor voor de afgelopen dagen.
Het Landjuweelfestival door de ogen van jongeren. Al is communicatie soms moeilijk. Vlaamse en OekraĆÆense jongeren vinden elkaar in een gemeenschappelijke taal. Spelen, creativiteit, jezelf ontplooien en elkaar daarvoor respecteren.
We mogen dankbaar zijn dat deze jongeren ons een inkijk hebben gegeven in dat proces. Hoe ze zich kwetsbaar hebben opengesteld voor ons als publiek.
De Gouden Draak is een theaterstuk met verschillende verrassende elementen dat je meeneemt in een verhaal over vijf Vietnamezen die een restaurant runnen. Door een uniek decor konden de vijf acteurs verschillende verhaallijnen tot leven brengen. Daarnaast speelden ze samen ook nog eens achttien personages. We zien een interessant samenspel tussen acteurs die voortdurend schakelen tussen verteller en personage en zich door de verhalen heen bewegen. Naarmate de voorstelling vordert, krijg je steeds meer achtergrondinformatie en zie je hoe al deze verhalen samen een prachtig geheel vormen. De Gouden Draak laat je nadenken over de complexiteit van de levens die zich achter gesloten deuren afspelen.
Foto's: Bas Verrept