Waar ben je naar op zoek?

Antwerpen

OPENDOEK regio Antwerpen ondersteunt theatermakers en gezelschappen door theaterbezoek, ontmoetingsmomenten, huldigingen en informele contacten.

20231024 Gesprek met Stad Antwerpen

IN GESPREK MET STAD ANTWERPEN

24 oktober 2023 in het OPEN HUIS van OPENDOEK


Het was de derde keer dat OPENDOEK een ontmoeting organiseerde voor de Antwerpse gezelschappen. Zoals beloofd was ook schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud en haar kabinetsmedewerker aanwezig. Samen met de Stad werd overlopen en besproken wat naar voren kwam in de twee voorbije sessies.


Infrastructuur

Er is dringend nood aan repetitieruimtes en zalen. Er wordt al 10 jaar ingezet op gedeeld gebruik door verschillende gezelschappen, maar het zit nog niet echt in ons DNA…


Via ‘leegstandbeheer’ wordt bekeken of locaties dienst kunnen doen. B.v. in het nieuwe project aan de Provinciestraat claimt de Stad een deel van het gebouw voor cultuur. Ook de Stuivenbergsite is een opportuniteit. Stad Antwerpen zet in op de ‘sociale last’ van dergelijke sites: projectmakelaars moeten ook ruimte voor cultuur voorzien.


Dringende vragen mag je altijd sturen via e-mail naar het kabinet van de schepen voor cultuur. De schepen belooft dat mails binnen de week antwoord krijgen.

Andere mogelijkheden

Veel gezelschappen spelen in parochiezalen, die vaak in slechte staat zijn. Vrijstaande kerken zijn ook niet echt een alternatief, wegens te duur in verwarming en onderhoud. Misschien kijken in de richting van ander erfgoed?

Gezelschappen moeten zeker in gesprek gaan met het Stedelijk Onderwijs. De Vlaamse regering spoort de scholen immers aan zich open te stellen voor buitenschoolse projecten.

Ook het DKO moeten we meenemen in het zalenverhaal, door zelf initiatief te nemen en aan de kar trekken. De regionale werking van OPENDOEK kan je daarbij betrekken.

Jammer dat de CC’s niet toegankelijker zijn voor het theater in de vrije tijd.

Subsidies

De toelagen voor niet-professionele kunstbeoefenaars lopen via de districten. De schepen stelt voor OPENDOEK uit te nodigen op een overlegraad om de noden uit te spreken.

OPENDOEK kan in het kader van de kernopdracht ‘artistieke ontwikkeling’ 50.000 € per jaar verdelen onder gezelschappen die buiten hun reguliere werking een traject afleggen.

Fameus heeft eveneens een fonds voor talentontwikkeling, eveneens voor projecten buiten de reguliere werking. Er kan tot 7.000 € aangevraagd worden.

Cultuurmarkt
Er is door de Stad Antwerpen een bevraging is rondgestuurd over ‘Cultuurmarkt 2.0’. De bevraging werd intussen opnieuw opengesteld en doorgestuurd aan de Antwerpse gezelschappen. Je hoort er nog van!

Kom mee on onze Facebook-groep

OPENDOEK regio Antwerpen heeft ook een eigen Facebookgroep. Dit is een openbare groep die gericht is naar alle theatergroepen en leden van regio Antwerpen. Het biedt een ideaal kanaal om voorstellingen aan te kondigen. Je kan ook een vraag richten aan andere groepen van onze regio als je op zoek bent naar ontbrekende decorstukken, attributen of zelfs spelers en technici.

Het enige wat je moet doen is lid worden van de groep OPENDOEK REGIO ANTWERPEN

We zijn verheugd dat verschillende groepen en leden zich al lid gemaakt hebben van deze groep. We hopen dat de andere groepen van onze regio hun voorbeeld volgen.

Wij willen alle groepen helpen

OPENDOEK regio Antwerpen ondersteunt theatermakers om iedereen op de hoogte te houden over het wel en wee van de Antwerpse groepen. Daarom vragen we, indien er een speciale activiteit in jouw groep wordt gepland die ook openstaat voor andere groepen (bijvoorbeeld een cursus die in jouw groep georganiseerd wordt, een opendeurdag, een evenement...) of wanneer je bepaalde vragen of noden hebt (bijvoorbeeld rekwisieten die nodig zijn voor een productie), een mailtje te sturen naar pascale.verhaegen@outlook.be.

Wie is wie

Katry Theus

Katry Theus

Regiocoördinator
ludique@­skynet.be
0478 30 05 40
Pascale Verhaegen

Pascale Verhaegen

Communicatieverantwoordelijke

Brenda Bussens

Regiomedewerker
Ludo De Preter

Ludo De Preter

Regiomedewerker
ludique@­skynet.be
0477 82 57 81
Dirk Dobbeleers zw w

Dirk Dobbeleers

regiomedewerker

Michael Eulaers

Regiomedewerker
Mieke Geens

Mieke Geens

Regiomedewerker

Jordi Hemelaer

Regiomedewerker

Paula Kopczyk

Regiomedewerker
paulakopczyk@­mail.com
0493 32 94 95
Wim Loots

Wim Loots

Regiomedewerker
wloots@­mac.com
0473 91 95 25
Elsie Rottiers

Elsie Rottiers

Regiomedewerker
Marc Van Dijck

Marc Van Dyck

Regiomedewerker
marcvandyck@­skynet.be
0476 26 52 48
Kirsten Van den Wyngaert

Kirsten Van den Wyngaert

Regiomedewerker

Cursussen in de regio

Ontvang alle info en updates over de theaterwereld via onze nieuwsbrief!