Waar ben je naar op zoek?

Project V

Participatieproject van OPENDOEK voor kinderen en jongeren die niet op vakantie kunnen.Project V heeft als doel om a.d.h.v. theater zomerverlies tegen te gaan, jongeren in een kwetsbare positie een verhaal te geven op 1 september en cultuurparticipatie te bevorderen.

Project V_2019
© Liza Renders

WAT IS PROJECT V

Project V, met de V van vakantie, is een participatieproject van OPENDOEK voor kinderen en jongeren die niet op vakantie kunnen. Het heeft als doel om aan de hand van theaterworkshops zomerverlies tegen te gaan, jongeren in een kwetsbare positie een verhaal te geven op 1 september en cultuurparticipatie te bevorderen.

We constateerden dat veel initiatieven voor deze kwetsbare doelgroep van korte duur zijn. Denk aan kortingstarieven voor een voetbal- of paardenkamp bijvoorbeeld. Waardevolle initiatieven die kwetsbare kinderen en jongeren een hoge piek in hun vakantie bezorgen. De overige zeven à acht weken van de vakantie slaat echter de verveling vaak terug toe en treedt er zomerverlies op. Daarom organiseren we met Project V niet één kamp van één of twee weken maar komen we één dag per week samen, de hele zomer lang. Zo blijven deelnemers de hele vakantie gestimuleerd en hebben steeds ze iets om naar uit te kijken.

Met steun van de Vlaamse overheid en geadviseerd door Iedereen Verdient Vakantie en Demos kreeg het project vorm. Hand in hand met verschillende partners werkte JongDOEK (OPENDOEK) de methodiek van Project V uit aan de hand van vier verschillende casussen.

Dit dossier biedt een overzicht van Project V aan het einde van de onderzoeksfase van het project (eind 2018 – eind 2021) en aan het begin van de nieuwe beleidsperiode van OPENDOEK (2022-2026). Verder volgt een toelichting van de doelstellingen van Project V, komen de verschillende casussen aan bod en vatten we de kernwaarden van de methodiek samen. Het dossier sluit af met een blik op de toekomst van het project, de verdere uitrol vanaf 2022.

Lees het volledige dossier hier:

Project V vanaf 2024

Met Project V willen we kinderen en jongeren bereiken die drempels (financieel of anders) ervaren om in de zomer waardevolle vakantie-ervaringen op te bouwen. OPENDOEK zoekt organisaties die met kwetsbare kinderen of jongeren werken en/of lokale besturen die het project mee willen uitrollen in de zomer van 2024. Is Project V misschien wel iets voor jouw organisatie of lokaal bestuur, maar wil je graag meer weten? Neem dan contact met ons op via info@opendoek.be

Ontvang alle info en updates over de theaterwereld via onze nieuwsbrief!