Waar ben je naar op zoek?

Project V

Participatieproject van OPENDOEK voor kinderen en jongeren die niet op vakantie kunnen. Project V gaat zomerverlies tegen met theater om jongeren in een kwetsbare positie een verhaal te geven op 1 september en cultuurparticipatie te bevorderen. Ons project was geselecteerd voor De Warmste Week.

Dit was onze actie

Wonderweg - Theaterwandeling in Brugge

Op 21, 22 en 23 december, tijdens De Warmste Week verkenden we de straten en reitjes van Brugge. Al wandelend de gezellige stad ontdekken, net als het lokale talent met vier korte theaterstukjes van Brugse theatergezelschappen, van korte komische scènes, over figurentheater, tot authentieke vertellingen in het sappig Brugs.

Met Kunst Adelt Steenbrugge, Pierewiet, Werkgroep 66, De Op-Lichters, ENTR en Rosalie Custers.

PROGRAMMA 1

Wat is Project V?

Project V_2019
© Liza Renders

Project V, met de V van vakantie, is een participatieproject van OPENDOEK voor kinderen en jongeren die niet op vakantie kunnen. Het heeft als doel om aan de hand van theaterworkshops zomerverlies tegen te gaan, jongeren in een kwetsbare positie een verhaal te geven op 1 september en cultuurparticipatie te bevorderen.

We constateerden dat veel initiatieven voor deze kwetsbare doelgroep van korte duur zijn. Denk aan kortingstarieven voor een voetbal- of paardenkamp bijvoorbeeld. Waardevolle initiatieven die kwetsbare kinderen en jongeren een hoge piek in hun vakantie bezorgen. De overige zeven à acht weken van de vakantie slaat echter de verveling vaak terug toe en treedt er zomerverlies op. Daarom organiseren we met Project V niet één kamp van één of twee weken maar komen we één dag per week samen, de hele zomer lang. Zo blijven deelnemers de hele vakantie gestimuleerd en hebben ze steeds iets om naar uit te kijken.

En verder

Project V vanaf 2024

Na een aantal proefprojecten zijn we klaar om Project V over Vlaanderen en Brussel uit te rollen.

In 2024 gaan we met 12 partners in zee, in 2025 mikken we op 18 partners en in 2026 willen we Project V op minstens 24 plaatsen organiseren. Daarna moet Project V op eigen benen verder gaan.
En dat allemaal om zoveel mogelijk kinderen en jongeren de passie voor theater te laten ontdekken.

OPENDOEK blijft op zoek naar organisaties die met kwetsbare kinderen of jongeren werken en/of lokale besturen die het project mee willen uitrollen in de zomers vanaf 2024.
Is Project V misschien wel iets voor jouw organisatie of lokaal bestuur, maar wil je graag meer weten? Neem dan contact met ons op via projectv@opendoek.be

Ontvang alle info en updates over de theaterwereld via onze nieuwsbrief!