Waar ben je naar op zoek?

Ventileren, ventileren, wie zijn best doet zal het leren.

woensdag 22 jun. 2022
Mathieu Lonbois
Ventilatie
© Dieter Bevers

Goede verluchting blijkt meer en meer het wapen bij uitstek tegen de verspreiding van virussen. Daarom is het een goed idee om een investering in een beter ventilatiesysteem te overwegen.

Goede verluchting blijkt meer en meer het wapen bij uitstek tegen de verspreiding van virussen. Daarom is het een goed idee om een investering in een beter ventilatiesysteem te overwegen. Alleen hangt daar een stevig prijskaartje aan vast, en subsidies krijgen is niet zo eenvoudig. “Wij hebben 120.000 euro neergeteld.”

Volledige sluitingen van theaterzalen moeten we in de toekomst koste wat het kost vermijden, zij het door corona of door andere virussen. Gelukkig is er een effectieve oplossing: investeren in goede verluchting om onze zalen virus proof te maken.

Een arm en een been

Daarom namen enkele theatergezelschappen al de vlucht vooruit door te investeren in een nieuw of een beter ventilatiesysteem. Alleen kost dat een smak geld, en het overgrote merendeel daarvan moesten de groepen in kwestie uit eigen zak betalen. Zo telde toneelgezelschap Uilenspiegel in Diest 120.000 euro neer voor een nieuw systeem in de zaal en de bar. Zonder de lening die ze kregen van het bisdom was dat nooit gelukt. Bij dat andere toneelgezelschap in Diest, KVT Diest, betaalden ze zo’n 30.000 euro, omdat de aanpassingen aan hun zaal makkelijker waren.

Ook bij theatergezelschap Schoolbond Lier moesten ze even slikken, vertelt bestuurder Maurits Troch: “Wij hebben bijna 50.000 euro geïnvesteerd. Normaal gezien gaan we voor zulke bedragen naar de bank, maar tijdens de coronacrisis hadden we geen inkomsten, omdat voorstellingen niet konden doorgaan. Daarom deden we een beroep op onze leden, zij hebben een groot deel van het bedrag voorgeschoten. We betalen hen nu mondjesmaat terug.” Toch vond Troch de investering de moeite waard, “want als corona opnieuw opduikt, zitten we misschien weer te sukkelen. Nu kunnen we goede lucht garanderen.”

Spaarpotje, leningen of subsidies

Je hebt dus maar beter een spaarpotje opzij staan, want een nieuw ventilatiesysteem kan oplopen tot enkele tienduizenden euro’s, afhankelijk van hoe goed je zaal nu al is uitgerust. Je kan ook proberen om een deel van de kosten op te vangen met subsidies. Als je organisatie een eigen zaal in eigendom of langdurig ter beschikking heeft, dan maak je de meeste kans bij je gemeente.

Maar het kan ook zijn dat je recht hebt op subsidies van de Vlaamse overheid. Jasper Standaert van het Departement Cultuur zegt dat ventilatiesystemen de komende subsidieronde goed kunnen scoren: “Ventilatie valt zowel binnen de categorie veiligheid (luchtkwaliteit) als duurzaamheid (energiezuinigheid), twee prioriteiten voor Vlaanderen. Het is een goed moment om een dossier in te dienen via kiosk.vlaanderen.be.”

Toch zit er nog een fameuze adder onder het gras. Om recht te hebben op subsidies van Vlaanderen moet je immers bewijzen dat je infrastructuur van ‘bovenlokaal belang’ is. Een vage formulering, maar het komt erop neer dat je (publieks-)bereik groter moet zijn dan je gemeente zelf en de omliggende gemeentes. Lokale toneelgroepen maken duidelijk minder kans. Als je twijfelt of het wel de moeite waard is om een aanvraag in te dienen, neem dan contact op met het Departement Cultuur via het contactformulier op www.vlaanderen.be/cjm.

Wie toch op Vlaams niveau subsidies wil proberen los te krijgen: de aanvraagprocedure staat sinds 1 juni online. Op 17 juni is er een infomoment in de Beursschouwburg in Brussel, maar ook later kan je online bij het Departement terecht met vragen. De deadline voor de aanvraag is 1 september.

Een ventilatiesysteem met een hoger debiet kan je energiekosten doen stijgen. In één klap ook investeren in zonnepanelen is dus geen slecht idee. Daar kan je een renteloze energielening voor aanvragen bij het Departement Cultuur van de Vlaamse overheid, en bovenlokaal belang speelt hier geen rol.

Meer nieuws

Peter Van den Begin in De Twaalf C Thomas Nolf VRT

Peter Van den Begin: “Ik heb meer in mijn mars dan de komiek of de slechterik”

OPENDOEK magazine 19.03.2024
Lees meer
Hannah Arendt c Niggl Radloff

'Het Pleidooi' - De magie van het begin: kijk naar theater zoals Hannah Arendt

OPENDOEK magazine 19.03.2024
Lees meer
Simon D Huyvetter en Alice Juliens c Jonas Janzegers

'De Muze' - Twee regisseurs over hun kijk op een creatieproces

OPENDOEK magazine 19.03.2024
Lees meer

Ontvang alle info en updates over de theaterwereld via onze nieuwsbrief!