What are you looking for?

5 redenen om aan vrijwilligerswerk te doen

Friday 20 May 2022
Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk gaat in de eerste plaats om anderen helpen, je steentje bij te dragen, maar vrijwilligerswerk is ook goed voor de vrijwilliger zelf! Wij sommen 5 redenen op om aan vrijwilligerswerk te doen.

1. Vrijwilligerswerk geeft het leven zin

Door vrijwilligerswerk te doen, hoe klein je bijdrage ook is, help je andere mensen en/of de maatschappij. Daardoor kan je ervaren dat het leven zinvol is, dat je van waarde bent, en dat is belangrijk voor je geluksgevoel.

2. Vrijwilligerswerk is goed voor de gezondheid

‘Sociaal goed doen’ is een begrip uit onderzoek dat ‘vrijwillig gedrag dat ten goede komt aan een ander’ betekent. Dit komt bijvoorbeeld voor bij doneren of vrijwilligerswerk. Wanneer mensen sociaal goed doen maakt ons lichaam oxytocine aan, een hormoon met de bijnaam ‘Knuffelhormoon’. Het geeft ons een goed gevoel, ontspant je spieren en zorgt voor een goeie weerstand tegen stress en virussen. Zo draagt het bij tot een gezonde geest in een gezond lichaam.

3. Vrijwilligerswerk vergroot en verstrekt je sociaal netwerk

Vrijwilligerswerk doe je meestal niet alleen. Je komt in contact met andere mensen met gelijkaardige interesses en bouwt zo je sociale netwerk verder uit. Door samen aan eenzelfde missie te werken kun je bovendien een gevoel van verbondenheid ervaren, een fundamentele behoefte van de mens.

4. Met vrijwilligerswerk ontwikkel je je competenties

Door aan vrijwilligerswerk te doen, werk je aan belangrijke soft skills zoals persoonlijke communicatie en andere sociale vaardigheden. Sommige vrijwilligers doen zelfs ervaring op in leiderschap of andere specifieke skills die bij je taak als vrijwilliger horen.

5. Vrijwilligerswerk staat goed op je cv

Door aan vrijwilligerswerk te doen en dit op je cv te vermelden toon je aan mogelijke werkgevers dat je geëngageerd bent en dat je je kan inleven in andere mensen. Kenmerken die heel wat werkgevers belangrijk vinden. Vergeet zeker ook niet de competenties die je opdeed in het vrijwilligerswerk op je CV te vermelden.

Zin gekregen in vrijwilligerswerk? OPENDOEK is steeds op zoek naar nieuwe vrijwilligers in onze regiowerking of op festivals en activiteiten. Neem contact met ons op via info@opendoek.be


Bronnen: Lets’ Creaid (2018), Stichting Present (2020), Movisie (2017), Weliswaar (2019), YES! (2019)

More News

Adobe Stock 95665646

Tips en Tricks voor het nieuwe theaterseizoen

Inspiratie 25.08.2023
Read more
Sinterklaas JOK 9047

Naar een inclusief Sinterklaasfeest

Inspiratie 24.11.2022
Read more
Ditisonspubliek foto bij Walpurgis Kinderkunstendag op 16 11 2019 1

Zes tips om de drempels te verlagen bij publiekswerking

OPENDOEK magazine Inspiratie 15.11.2021
Read more

Receive all updates about OPENDOEK via our newsletter (in Dutch)