What are you looking for?

Zes tips om de drempels te verlagen bij publiekswerking

Monday 15 Nov 2021
Dominic Depreeuw
Ditisonspubliek foto bij Walpurgis Kinderkunstendag op 16 11 2019 1

Dirk Crommelinck van Theater de WAANzin verzorgt al jaren de publiekswerking van NTGent. Hij geeft ons zes tips.


Zonder publiek geen kunst. Gezelschappen hebben allerlei communicatiemiddelen om publiek in hun zalen te krijgen, maar daarnaast heb je ook nog de publiekswerking. Die heeft niet altijd als doel om zoveel mogelijk mensen in de zaal te krijgen. Maar dat maakt ze niet overbodig. Op lange termijn pluk je zeker de vruchten van een publiekswerking. Hier zijn zes tips van Dirk Crommelinck van Theater WAANzin. Hij verzorgt al jaren de publiekswerking van NTGent.

1. Kijk rond

Dirk Crommelinck: “Een van mijn eerste tips is altijd: ga op onderzoek uit en leer je omgeving kennen. Wie zijn je naaste buren? Wat voor wijken zijn er in de buurt en welke organisaties zitten daar? Zijn er afdelingen van Gezinsbond, Okra, Femma, of scouts, gidsen en chirogroepen? Hoe kunnen we met dat publiek aan de slag?”

2. Diversifieer

Je benadert verschillende soorten groepen. Die moet je ook op verschillende manieren aanspreken. Daarbij is het niet eens het hoofddoel om ticketkopers binnen te halen. Onrechtstreeks hoop je dat wel te bereiken, maar belangrijker is het effect op de lange termijn. Crommelinck: “Wat telt, is dat mensen zich welkom voelen bij je gezelschap. Wij zeggen vaak dat mensen gerust eens mogen langskomen om de schouwburg te bezoeken, maar dat ze daarom nog niet naar een voorstelling moeten gaan. Mensen kunnen bij ons ook terecht voor een inleiding of een nagesprek. Je bekijkt op maat, en dat is heel belangrijk, hoe je mensen bij een voorstelling betrekt. Wij hebben zo ook al theaterwandelingen georganiseerd. En onderweg eten we dan samen broodjes.”

3. Denk in meer dan één richting

Publiekswerking dient niet alleen om mensen bij je producties te betrekken, maar ook bij je huis in het algemeen. “En zeker ook omgekeerd”, zegt Crommelinck: “Kunnen wij iets voor jou betekenen? Onlangs was er een fotoproject van een groepering die werkt voor mensen in armoede. Omdat zij geen ruimte vonden voor hun fototentoonstelling, hebben wij dan de foto's opgehangen in onze rondgang. Er was een officiële opening met de schepen erbij. Zo creëer je goodwill naar je eigen huis toe.”

4. Denk grootmoedig

Wie denkt exact evenveel geld of moeite terug te krijgen als hij erin stopt, heeft het principe van publiekswerking nog niet beet. Al is natuurlijk de logische vraag: wat krijgen we ervoor terug? Crommelinck: “Je hebt altijd iets aan zo’n werking, omdat je gaandeweg op mensen kunt terugvallen die je via die weg leerde kennen. Wij hebben zo vrijwilligers gevonden voor ons decoratelier. Soms stop je ergens moeite in voor honderd en komen maar vijf mensen naar de voorstelling. Maar wat je dan nog niet weet, is hoe die vijf zich kunnen uitbreiden. Want iemand die zich welkom voelt, wil terugkomen. En die brengt later misschien nog iemand anders mee.”

5. Blijf alert

Crommelinck: “Alles rondom je beweegt, dus je moet voortdurend de vinger aan de pols houden. Zijn er organisaties bijgekomen of weggegaan? Dat is tijd investeren. Met de WAANzin zitten we op een locatie waar de stad nu investeert in nieuwe woningen. Dat betekent een potentieel nieuw publiek. Die mensen hoeven maar twee straten te lopen tot bij ons en nu weten ze misschien niet eens dat wij er zijn. Dus we moeten hen laten weten: daar is een zaaltje. Je kan dat misschien huren, maar we spelen er ook toneel. Kom eens langs. Zo waren die mensen bijvoorbeeld welkom op een open repetitie.”

6. Wees geïnteresseerd

Crommelinck: “Creëer voelsprieten voor wat rondom je gebeurt en waarop je kan inspelen om jezelf en je voorstellingen bekend te maken, om mensen te betrekken. Wat publiekswerking uiteindelijk doet, is bruggen slaan en de vinger aan de pols houden. Dat doe je bijvoorbeeld ook door aanwezig te zijn bij activiteiten van anderen. Door jouw aanwezigheid creëer je goodwill. Als jij dan eens hulp nodig hebt, dan heb je een ingang. Dan zeggen ze niet: ‘Wat kom je nu doen?’ Nee, ze kennen je.”

More News

Peter Van den Begin in De Twaalf C Thomas Nolf VRT

Peter Van den Begin: “Ik heb meer in mijn mars dan de komiek of de slechterik”

OPENDOEK magazine 19.03.2024
Read more

Het Pleidooi - De magie van het begin Kijk naar theater zoals Hannah Arendt naar de wereld

OPENDOEK magazine 19.03.2024
Read more
Simon D Huyvetter en Alice Juliens c Jonas Janzegers

'De Muze' - Twee regisseurs over hun kijk op een creatieproces

OPENDOEK magazine 19.03.2024
Read more

Receive all updates about OPENDOEK via our newsletter (in Dutch)