What are you looking for?

Tips en Tricks voor het nieuwe theaterseizoen

Friday 25 Aug 2023
Adobe Stock 95665646

Het einde van de zomer nadert, 1 september is in zicht en dus ook het nieuwe theaterseizoen. We zetten een aantal tips voor jullie op een rijtje.


1. Neem contact op met je OPENDOEK-regioteam

OPENDOEK steunt op vrijwilligers. Verspreid over Vlaanderen zijn er zo 15 teams van vrijwilligers actief die regionaal hét aanspreekpunt zijn voor OPENDOEK. Zij kunnen je helpen bij vragen over OPENDOEK en bieden een luisterend oor. Op die manier willen we een stuk dichter bij het werkveld staan en theaterliefhebbers van allerlei slag in contact brengen met elkaar.


Heb je dit theaterseizoen bijzondere plannen? Weet je al wanneer je voorstellingen doorgaan? Of gewoon behoefte aan een theatrale babbel?
Neem contact op met je regioteam.


2. Cursussen in je buurt

Een nieuw theaterseizoen = nieuwe theatercursussen. Leer dit najaar bij over carnavalgrime in Aalst, ga de scène op zonder woorden in Meulebeke of volg een regiecursus in Lot.
Naar het cursusaanbod.


3. plaats je voorstelling in de opendoek kalender

Op de website van OPENDOEK staat een kalender met alle voorstellingen van theater in de vrije tijd. Wil je graag jouw voorstellingen in dit overzicht zien verschijnen? Dat kan via de UiT-databank. Hoe je dat doet, lees je hier.


4. ding mee naar een speelkans op een festival

OPENDOEK organiseert een aantal festivals waarvoor theatergezelschappen in de vrije tijd zich kunnen aanmelden. Daarnaast delen we ook op tijd en stond andere speelkansen in binnen- en buitenland. Houd daarom onze communicatiekanalen goed in de gaten.
Volg ons op Facebook en Instagram.


5. Is jouw theatergezelschap een vzw? Zorg dan voor correcte statuten vanaf januari 2024

Ten laatste op 31 december 2023 moeten alle vzw’s hun statuten aanpassen aan het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen. Zorg ervoor dat je vzw vanaf 1/1/2024 in regel is met de wetgeving van het WVV en vermijd zo aansprakelijkheidsproblemen van je bestuurders. Weet je niet waar te beginnen? Cultuurloket stelde een stappenplan op met aandachtspunten waarop je moet letten.

OPENDOEK stelt ook voorbeeldstatuten ter beschikking waarmee je aan de slag kan.


6. Stuur je theaterfoto's op naar opendoeK

OPENDOEK gebruikt graag recente theaterfoto's vanuit de sector in haar magazine, de website en sociale media. Mogen we jouw foto's ook gebruiken? (Uiteraard vermelden we steeds de copyrights, en waar mogelijk ook de naam van het gezelschap en de titel van de voorstelling).

Bezorg ons je theaterfoto's.


7. Nog geen stuk kunnen kiezen? Vraag repertoireadvies aan de theaterbib

De Theaterbib van OPENDOEK heeft meer dan 23.000 teksten. Begin daar maar eens in te zoeken! Gelukkig staan de medewerkers van de Theaterbib ter beschikking om je advies te geven. Op zoek naar een specifiek thema? Of een stuk voor 7 spelers? We helpen je met zoeken.

Vraag repertoireadvies aan.


8. impulssubsidies vanaf 2024

OPENDOEK krijgt de opdracht van de Vlaamse Regering om vanaf 2024 impulssubsidies te verdelen die de artistieke ontwikkeling van theatergezelschappen in de vrije tijd kunnen stimuleren.

Omdat we dit grondig willen voorbereiden, hebben we een bevraging opgesteld om de noden die er zijn in kaart te brengen, zodat we een toegankelijke aanvraag- en beoordelingsprocedure kunnen opmaken. De bevraging is ondertussen afgelopen en we zijn volop de resultaten aan het verwerken. Dit najaar mag je dus meer informatie verwachten over deze nieuwe subsidielijn.

More News

20200307 Kattenmoeras Kunst en Geest Westerlo c Johan Wynants 35 1

Deel je theaterfoto's!

Open Call 03.12.2020
Read more
Ubo register v3009

UBO-registratie verplicht!

Wetgeving 23.08.2019
Read more
Auteursrechten c Dieter Bevers

Auteursrechten aanvragen? Paniek!

OPENDOEK magazine 17.10.2019
Read more

Receive all updates about OPENDOEK via our newsletter (in Dutch)