Waar ben je naar op zoek?

Toneelvereniging verliest zaal

donderdag 07 sep. 2023
Theater leeg stock

Door Corona moesten ook sommige toneelverenigingen er de brui aan geven. Ze durven de uitdaging niet meer aan uit vrees dat het virus opnieuw toeslaat, acteurs en medewerkers zijn bang, of zijn hun ‘goesting’ een beetje kwijt waardoor ze afhaken… De onkosten voor het maken van een productie swingen de laatste tijd ook de pan uit. En dan zijn er de gezelschappen die na jarenlang hun vaste stek verliezen… OPENDOEK Waas & Dender bracht in het najaar een bezoek aan één van hen die de gevolgen van de pandemie nu ondervinden.

Op 17 november 2022 verscheen in de krant dit verontrustend artikel:

“Grembergen - Zaal Uilenspiegel vermoedelijk onder de sloophamer, toneelvereniging moet op zoek naar nieuw onderkomen: “We spelen hier al 90 jaar toneel”. Tartuffe werd aangekondigd als de laatste voorstelling in Zaal Uilenspiegel waardoor één van de oudste verenigingen van Grembergen op zoek moest naar een nieuw onderkomen.”

Het gaat om de toneelvereniging De Verbroedering, die deel uitmaakt van de Vlaamse Kring Sint-Lutgardis, die al meer dan 100 jaar bezig is met uiteenlopende culturele activiteiten.

OPENDOEK waas & Dender deelt de bezorgdheid van toneelvereniging De Verbroedering uit Grembergen. Zij verliezen hun vaste stek en dit brengt het gezelschap na 103 jaar in moeilijke papieren. Al 90 jaar speelden zij hier toneel. En nu worden zij uit hun vertrouwde zaal gezet.

Eddy Baert schreef de historiek voor de website van De Vlaamse Kring St-Lutgardis. Alles begon op 1 november 1919, toen de Christene Vlaamsche Studiekring werd opgericht, naar het voorbeeld van studiekringen die ontstaan waren tijdens WO I aan het front en in de krijgsgevangenenkampen. In 1932 wijzigde de naam naar de huidige Vlaamsche Kring Sint-Lutgardis. Na WO II stopte de Harmonie en naast het zangkoor startte ook de toneelbond met een onafhankelijke werking, die de naam Toneelbond Verbroedering kreeg.

Momenteel telt de hele Kring een honderdtal leden voor een dertigtal verschillende activiteiten, van 2 toneelproducties over verscheidene optredens van het koor, tot de organisatie van familie-aangelegenheden: soupers, kerst- en sinterklaasfeesten, fietstochten, wandelingen, nieuwjaarsrecepties,… Kortom, de Vlaamse Kring Sint-Lutgardis is een groot deel van het kloppende verenigingshart van Grembergen, waarvan ook toneelvereniging De Verbroedering deel uitmaakt.

Wat er met de zaal gaat gebeuren is nog niet bekend, maar de toestand van het gebouw is zo slecht dat renoveren geen optie meer is. De eigenaar heeft amper iets aan het gebouw gedaan en binnenin werden door de jaren heen kosten gemaakt en gedragen door De Vlaamse Kring St.-Lutgardis zelf, samen met hun toneelafdeling De Verbroedering.

Normaal zou op 31 december 2022 het doek vallen over Zaal Uilenspiegel, maar gezien de lopende contracten kregen ze nog 3 maand uitstel. De laatste activiteiten in de huidige zaal zijn 3 uitverkochte comedy avonden, met o.a. Steven Mahieu, Gunter Lamoot en Arnout Van den Bossche.

De Vlaamse Kring St.-Lutgardis bleef niet bij de pakken neerzitten en besloot onmiddellijk op zoek te gaan naar een nieuw lokaal. Momenteel zijn er hoopgevende onderhandelingen aan de gang en de mogelijkheid om een café met zaal te huren ligt in het verschiet. Er wordt nog gezocht naar een uitbater die met hen dit project wil opstarten. Het zal een financiële inspanning zijn om dit pand te huren, maar ze hebben niet veel keuze als ze willen voortgaan met hun vereniging.

OPENDOEK Waas & Dender duimt mee!

Meer nieuws

Ontwerp zonder titel 1

Bevraging: nieuw deelplatform FARENDO

Lees meer
Kamerich Budwilowitz c Troupe Courage

Kunstenaars in de coulissen: de maskermaker

Lees meer
Romeo en Julia gemaakt door Adobe Firefly

7 MANIEREN OM KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE IN TE ZETTEN VOOR JE VOLGENDE VOORSTELLING: “THERE’S AN AI FOR THAT!”

Lees meer

Ontvang alle info en updates over de theaterwereld via onze nieuwsbrief!