Waar ben je naar op zoek?

Elektronisch kunnen betalen verplicht vanaf 1 juli

maandag 13 jun. 2022
Payconiq

Vanaf 1 juli moeten alle Belgische ondernemingen hun klanten de optie aanbieden om elektronisch tebetalen. Ook culturele centra en theaterverenigingen zullen zich hieraan moeten houden.

Volgens de wet van 17 maart 2022 houdende diverse fiscale bepalingen en fraudebestrijding zijn alle ondernemingen verplicht om elektronisch betalen mogelijk te maken voor hun klanten. Als ondernemingen wordt beschouwd: handelaars, vennootschappen, zelfstandigen, maar ook vzw’s die regelmatig verkooptransacties doen. Een vzw die een éénmalige actie doet (zoals een pannenkoekenverkoop) maar verder nooit iets verkoopt is niet verplicht elektronisch betalen mogelijk te maken. Theaterverenigingen die tickets verkopen hun voorstellingen zijn dit dus wel verplicht.

Ondernemingen kunnen zelf bepalen welke vorm van elektronisch betalen ze aanbieden. Dat kan een klassieke betaalterminal zijn maar ook een digitale overschrijving of smartphonetoepassingen zoals Payconiq, QR code scannen met bank app, … Maaltijd- of andere consumptiecheques, geschenkbonnen en cryptomunten gelden niet als elektronisch betaalmiddel.

Opgelet: naast de verplichting om elektronische betalingen mogelijk te maken blijft ook de verplichting om cashbetalingen te aanvaarden gelden. De klant moet met andere woorden steeds de keuze krijgen om ofwel cash ofwel elektronisch te betalen. (Cashbetalingen boven 3000 euro zijn verboden).

Meer info bij FOD Economie of Febelfin

Bronnen: De wetgeving van 17 maart 2020; vzw Review nr. 201

Meer nieuws

Ubo register v3009

UBO-registratie verplicht!

Wetgeving 23.08.2019
Lees meer

Ontvang alle info en updates over de theaterwereld via onze nieuwsbrief!