Waar ben je naar op zoek?

Amateurkunstensector inspireert lokale besturen

donderdag 04 jan. 2024
Vosse - Goezot (c) Sofie Wanten
© Sofie Wanten

In aanloop naar de lokale verkiezingen van 2024 schreven 9 amateurkunstenorganisaties, waaronder OPENDOEK, samen met De Federatie een zorgvuldig samengesteld memorandum. We formuleren concrete aanbevelingen rond drie speerpunten en tal van good practices.

In elke stad, gemeente of dorp wonen amateurkunstenaars, waaronder muzikanten, fotografen en theaterspelers. Stuk voor stuk artiesten die zich creatief willen uiten en bruisen van goesting. En daar kan een lokaal ondersteunend amateurkunstenbeleid bij helpen. Steden en gemeenten spelen een niet te onderschatten rol in de vrijetijds- en cultuurparticipatie van hun inwoners. Het initiëren, stimuleren en faciliteren van initiatieven voor lokale amateurkunstenaars werpt haar vruchten af. Het zorgt voor meer verbinding, een beter sociaal weefsel en meer voldoening bij de beoefenaars, hun entourage én het lokale publiek.

Om die lokale besturen te inspireren, lanceren de 9 amateurkunstenorganisaties in samenwerking met De Federatie, de belangenbehartiger van de amateurkunstensector, een gedrukt memorandum en een website. Samen schuiven we hiermee drie concrete aanbevelingen naar voren voor het lokale beleid: inzetten op zichtbaarheid, infrastructuur en samenwerking is de toekomst.

Het memorandum bevat bovendien een groot aantal goede voorbeelden. Inspirerende projecten en organisaties die tonen hoe je kan inzetten op zichtbaarheid, infrastructuur en samenwerking. Vanuit het theater in de vrije tijd presenteerde OPENDOEK een aantal bewonderenswaardige projecten zoals CC De Werf die lokale toneelgezelschappen opnam in de reguliere programmatie, of Jeugdtoneel Kaboekie dat inspraak kreeg van de gemeente Zonhoven in de bouw van een nieuw pand en bovendien logistieke ondersteuning genieten. In Vilvoorde kunnen leerlingen van de Academie Muziek, Woord en Dans gebruikmaken van een 'academiekaart' waarmee ze aan zeer lage prijzen kunnen genieten van andere theatervoorstellingen.

Wij hopen dat de publicatie jouw bestuur om het amateurkunsten- én muziekbeleid een duw in de rug kan geven. Kom in ons Open Huis de publicatie ophalen of lees hier alles online of de versie met de focus op theater onderaan!

Op zoek naar meer info of inspiratie? Neem contact op met Don.

Don Verboven Don Verboven Hover

Don Verboven

Beleid en coördinator events

Ontvang alle info en updates over de theaterwereld via onze nieuwsbrief!