Helderheid over auteursrechten, in zes stappen en drie tips, o.a. wat is auteursrecht? De aanvragen, wat is rechtenvrij, wat met muziek?
Het overkomt ons bij OPENDOEK bijna dagelijks. Groepen vragen ons waar ze de rechten op een stuk kunnen aanvragen, en wij antwoorden: SABAM. Of Toneelfonds Janssens. En dan zien we mensen even slikken. Schichtig naar hun groepsgenoten kijken. Onwillekeurig een stap in de richting van het raam zetten. Voor iedereen die het ook even benauwd krijgt wanneer we het hebben over verplichte aankoop van brochures of naburige rechten op muziek is er echter goed nieuws: in dit artikel beantwoorden we jullie vragen in detail. Al jullie vragen. Gegarandeerd.
Laat ons beginnen met het begin: het auteursrecht is, heel kort door de bocht, de verzameling van rechten waarover een auteur (of schilder, fotograaf, regisseur, componist …) beschikt wanneer het gaat over zijn eigen werk. Hieronder valt het recht op reproductie (alleen de schilder zelf mag beslissen of zijn schilderijen gebruikt worden als affiche voor een technofestival), uitgaverecht (alleen de schrijver mag beslissen of zijn boek gedrukt, herdrukt en gratis bij de Humo wordt gestopt) en het soort auteursrecht waar we geregeld mee te maken krijgen: opvoeringsrecht. Een theatertekst mag enkel opgevoerd worden wanneer de auteur daarvoor zijn toestemming geeft. Dat is de korte versie.
De lange versie is dat een theatergroep, voor ze een tekst kan
spelen, de rechten in twee stappen moet aanvragen. Stap één: een groep
moet de toestemming voor het spelen van een tekst krijgen. Van elke
auteur en ook van elke vertaler, bewerker, bewerker van de bewerking.
Stap
twee is het aangeven van waar en wanneer die tekst opgevoerd zal
worden, hoeveel een ticket kost, hoe groot de zaal is waar je speelt.
Het zal je niet verbazen dat stap één veruit de belangrijkste is. Hier
volgt dan ook meteen Goeie Tip #1.