What are you looking for?

Theaterbuddies voor mensen op de vlucht

Thursday 31 Mar 2022
Ukraine gf445f1a25 1920

OPENDOEK roept theaterliefhebbers, -verenigingen en lokale besturen op om een lokaal buddy-systeem op te zetten voor mensen op de vlucht.

Het Wevelgems Harmonieorkest stapte naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne naar de gemeente met het voorstel om gevluchte muzikanten te ontvangen in plaatselijke muziekverenigingen. Via een buddy-systeem trachten de mensen op de vlucht een plek te geven in de vereniging.

Geïnspireerd door het initiatief in Wevelgem roept OPENDOEK alle theaterliefhebbers, -verenigingen en lokale besturen op om lokaal een buddy-systeem op te zetten om mensen op de vlucht een warm welkom te geven. OPENDOEK gelooft in de gemeenschapsvormende en verbindende kracht van theater op en naast de scène.

Hoe werkt het?

Wanneer iemand op de vlucht zich inschrijft in de gemeente polst de gemeentelijke ambtenaar naar diens interesses en capaciteiten op zoek naar een mogelijke match. Misschien is de persoon in kwestie wel een fervent naaister die een handje wil toesteken bij het maken van theaterkostuums? Of een professionele danser die kan helpen bij een choreografie of een workshop danstheater kan geven? Of heeft de persoon natuurlijk een passie voor theater en kan die een personage in de nieuwe theaterproductie vertolken?

Is er een mogelijke match en heeft de persoon op de vlucht interesse, dan worden de contactgegevens door de gemeentelijke ambtenaar gedeeld[1] met een van de (lokale) verenigingen die deelnemen aan het initiatief. De vereniging selecteert een buddy (idealiter wordt er rekening gehouden met interesses, leeftijd en gender) die de persoon op de vlucht verwelkomt in de vereniging en mee op sleeptouw neemt.

OPENDOEK hoopt dat de solidariteit die nu ontstaat naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne kan blijven voortbestaan voor alle mensen op de vlucht.

Zet je dit of een gelijkaardig project op in je gemeente? Geef het door via info@opendoek.be. Wij communiceren het graag mee.

[1] Opgelet: houd er steeds rekening mee dat privacy niet geschonden wordt. Persoons- en contactgegevens mogen enkel na (schriftelijke) toestemming gedeeld worden met de verenigingen.

More News

DALL Ebeeld gevangenissen

OPEN CALL: Breng je voorstelling in een gevangenis

Open Call 28.03.2023
Read more
IATA Hongarije

Internationaal Amateurtheater Festival in Hongarije

Open Call 20.09.2022
Read more
20200307 Kattenmoeras Kunst en Geest Westerlo c Johan Wynants 35 1

Deel je theaterfoto's!

Open Call 03.12.2020
Read more

Receive all updates about OPENDOEK via our newsletter (in Dutch)