What are you looking for?

Souvenir

Thursday 15 Dec 2022
OPENDOEK
Microsoft Teams image 1

Vanaf februari 2023 organiseren wij in Antwerpen onze gratis opleiding Souvenir. 

Deze opleiding focust zich op het theater maken voor mensen met dementie.

WAT?

Vanaf februari 2023 organiseren wij in Antwerpen onze gratis opleiding Souvenir. 

Deze opleiding focust zich op het theater maken voor mensen met dementie. Er is aandacht voor zowel de artistieke aspecten als de omgang met mensen met dementie.   

We starten met een introductieworkshops rond acteren, stem en articulatie, zang en muziek, beweging en vertellen. Na deze workshops krijg je een persoonlijk vervolgpakket samengesteld waarbij je in de aangegeven extra sessies je kennis en skills verder kan uitdiepen. Er volgt ook een sessie rond dementie waarbij we dieper ingaan op alle soorten, fases en zaken die hiermee gepaard gaan. Deze kennis helpt je bij het maken van je voorstelling.

Nadien krijg je nog een verdiepingsweekend over theater maken waarbij alle opgedane kennis samen komt.

Uiteraard leer je het meest op de vloer. Na twee try-outs inclusief coaching speel je je finale voorstelling. Deze gaan door in een woonzorgcentrum. Je speelt voor een mix van bewoners, familie en mantelzorgers.

In de toekomst word je ingeschakeld om voorstellingen te spelen voor mensen met dementie op verschillende speellocaties.

WAAROM?

Kunst is belangrijk in alle fases van dementie. Het zorgt voor vrijheid en een emotionele connectie. Zeker wanneer verbale communicatie moeilijker wordt kan kunst een uitweg bieden. Op deze manier kunnen mensen met dementie komen tot een andere vorm van communicatie en gevoelens uiten.

Het aantal mensen met dementie zal tegen 2060 verdubbeld zijn. Een kwalitatief artistiek aanbod voor deze doelgroep is nodig. Het vermindert stress, kan herinneringen, emoties en herkenning opwekken en heeft in het algemeen een positief effect op het cognitief vermogen. Zowel voor de zorggever als zorgontvanger kan het een bron zijn van plezier en een versterking van het contact.

VOOR WIE?

De opleiding staat open voor spelers, makers, werknemers binnen de zorgsector, mantelzorgers en geïnteresseerden. De opleiding duurt ongeveer een viertal maanden en bestaat uit verschillende onderdelen.

Belangrijk! Onze voorkeur gaat uit naar groepen van 2 of 3 personen. Wil je individueel deelnemen word je gekoppeld aan andere spelers.

Extra opleidingssessies

Afhankelijk van je persoonlijk pakket volg je hiervan een of meerdere sessies.

Elke sessie zal een dagdeel innemen.

Coachings + voorstellingen

  • Wanneer: Afhankelijk van eigen datamogelijkheden
  • Waar: Antwerpen en de omliggende regio’s

Vragen?

Mail naar sofie.wanten@opendoek.be

More News

Kaartje opleidingen

Waar kan je een regie-opleiding volgen in het deeltijds kunstonderwijs?

Speelhetslim 14.07.2023
Read more
20221212 AG Eonst AG Ecursus c Lisa Renders12

Inspiratie- en netwerkmoment ‘DKO en theater in de vrije tijd’

Speelhetslim 22.12.2022
Read more
Ten Oorlog Gardavoe c Tim De Backer

Niet solo slim, wel slim gespeeld

OPENDOEK magazine Speelhetslim 15.12.2020
Read more

Receive all updates about OPENDOEK via our newsletter (in Dutch)