What are you looking for?

Affiche Dame op bezoek, © Tg Streven

Dame op bezoek

Koninklijke Toneelgroep Streven
Where

Mark Liebrecht Schouwburg, Heilig-Kruisstraat 16, 2640 Mortsel

When
From 17 May 2024
See all dates
Prices
Basistarief: €15.00
-18: €12.50
Studenten: €12.50

Een hedendaagse satire over corruptie, manipulatie en menselijke hebzucht

We droomden er al lang van. Maar nu gaat het er echt van komen. Een heuse co-productie met onze toneelvrienden van toneellabo Arlecchino. We vroegen aan Jos Dom, die voor beide gezelschappen geen onbekende is, om het heft in handen te nemen. Hij kwam met het stuk van Friedrich Dürrenmatt Het bezoek van de oude dame dat we spelen onder de titel Dame op bezoek.

Claire Zachanassian woonde tijdens haar jeugd in Zwerfst en stond daar bekend onder de naam 'Klaartje'. Op dat moment, op 16-jarige leeftijd, had ze een relatie met de 22-jarige Robert De Mesmaecker, van wie ze zwanger werd. Hij ontkende echter het vaderschap en ruilde Klaartje in voor de dochter van Dirk De Strijcker, een uiterst onbetrouwbaar soort regelneef. Dirk bood Robert een mooie toekomst en bezorgde hem een mooie baan in één van zijn bankfilialen. De zwangere Claire moest vernederd de stad verlaten. Om haar kind te kunnen voeden, werd ze prostituee. Het kind zelf werd van haar weggenomen door de sociale voorzorg en stierf uiteindelijk aan een hersenaandoening. Uiteindelijk ontmoette ze in het bordeel waar ze werkte een multimiljardair op leeftijd, met wie ze vrijwel meteen in het huwelijk trad. Bij zijn dood liet hij zijn echtgenote een reusachtig kapitaal na.

45 jaar na de verloochening door Robert, keert Claire terug naar Zwerfst als een trotse, rijke en ondertussen oudere dame.

Auteur: Friedrich Dürrenmatt

Regie: Jos Dom

Regie-assistentie: Ingrid Koop

Piano: Jo Braet

Cast:

Sophie Arras

Luc Brants

Bert Daems

Vicky Deschrijver

Raf Heylen

Elien Kevelaerts

Maxim Landtmeters

Hans Mortelmans

Lieve Mortelmans

Erik Schoepen

Tom Smet

Gerda Van den Bossche

Eric Van Hal

Ilse Van Hertbruggen

Bart Van Nieuwenhove

Brent Verhelst

Vincent Vingerhoets

Dates

Contact

https://Streven.be
Reserveer plaatsen
View on Uit in Vlaanderen

Receive all updates about OPENDOEK via our newsletter (in Dutch)