Vanaf 16 jaar

In samenwerking met Creatief Schrijven, Bibliotheek Mechelen, Vormingplus Mechelen en WISPER 

Zin om intensief bezig te zijn met theatertekst? Dit theatertraject is de gesneden koek die je zoekt! De eerste module doopten we Monologen en dialogen. Daarna is het de beurt aan Van scène naar scène. En eindigen doen we met Van inspiratie naar toneeltekst.

 

 

 

MONOLOGEN EN DIALOGEN

De klassieke schrijver Apuleius schreef in de tweede eeuw de mythe ‘Eros en Psyche’. Het oude liefdesverhaal is nog altijd actueel. De mythe werk je uit in een hedendaagse, speelbare tekst door personages, archetypen, thema’s en verhaalstructuren te bestuderen en mogelijk later in een voorstelling te verwerken. Ook leer je wat drama en post drama is en komt de rol van de verschillende actoren in drama aan bod. Waar je je nog aan mag verwachten: een kennismaking met schrijfstrategieën, een antwoord op de vraag hoe je een adaptatie maakt en een zoektocht naar je eigen theatrale stem.
Deze cursus is de eerste module van een theatertraject waarin we de belangrijkste aspecten van drama al schrijvend uitdiepen. Je kunt de modules ook apart volgen.

 

DOCENT: Daan Pleumeekers is dramaturg, toneelschrijver en docent creatief schrijven, drama en proza.  

 

DATA: 5 dinsdagavonden: 5-12-19 en 26 november en 3 december 2019

UREN: 19.00u - 22.00u 

LOCATIE: Bibliotheek Het Predikheren, Goswin de Stassartstraat 88, 2800 Mechelen

PRIJS: €95, €85/-26j (OD-leden krijgen €10 korting) 

 

VOLZET! wachtlijst via vorming@opendoek.be

 

VAN SCèNE NAAR SCèNE

Vlotte dialogen uit je pen toveren en een doordachte verhaalstructuur opzetten, dat moet je als toneelschrijver kunnen. In deze cursus brainstorm je tot je een verhaal beet hebt waarmee je aan de slag wil gaan. Dat kan bij voorbeeld een bewerking van een roman, een adaptatie van een film of een eigen idee zijn. Dan denk je na over hoe het verhaal zich ontwikkelt en deelt het op in scènes. De drie belangrijkste scènes gebruik je om te oefenen in het schrijven van dialogen. Bij elke stap die je zet, krijg je feedback. Aan het eind zou je in staat moeten zijn om alle scènes eigenhandig tot een boeiend toneelstuk uit te werken.
Deze cursus is de tweede module van een theatertraject waarin we de belangrijkste aspecten van drama al schrijvend uitdiepen. Je kunt de modules ook apart volgen.
 

DOCENT: Kirsten Mariën studeerde drama aan het KASK in Gent en werkt als actrice, theatermaakster en theaterauteur bij diverse gezelschappen. Bij Compagnie Tartaren staat ze in voor de dramaturgie en de externe communicatie.  

 

DATA: 5 zaterdagochtenden: 8, 15 en 22 februari en 7 en 14 maart 2020

UREN: 10.00u – 13.00u  

LOCATIE: Bibliotheek Het Predikheren, Goswin de Stassartstraat 88, 2800 Mechelen

PRIJS: €95, €85/-26j (OD-leden krijgen €10 korting)  

 

 

VOLZET! WACHTLIJST VIA VORMING@OPENDOEK.BE

 

 

VAN INSPIRATIE NAAR TONEELTEKST

Literaire teksten zijn vaak het uitgangspunt voor een theatervoorstelling. Wie theater wil schrijven, kan dan ook best een kei zijn in de knepen van adaptatie. Je krijgt de nodige technieken aangereikt om een brontekst in een dramatische tekst te vertalen. Als aanzet analyseren we een verhaal en onderzoeken we hoe het thema daarvan met treffende scènes op de planken te kunnen zetten. We bekijken ook filmfragmenten van adaptaties en bespreken de consequenties van de gemaakte keuzes. Onder begeleiding maak je een zelfgekozen bewerking van een kortverhaal, een roman of een eigen idee dat spontaan is ontstaan. 
Deze cursus is de derde module van een theatertraject waarin we de belangrijkste aspecten van drama al schrijvend uitdiepen. Je kunt de modules ook apart volgen.
 

DOCENT: Nicole Persy is actrice, radiostem en leerkracht toneel en drama. Ook is ze schrijfdocent aan het Stedelijk Conservatorium in Mechelen

 

DATA: 5 zaterdagochtenden: 25 april en 2-9-16 en 23 mei 2020

UREN: 10.00u – 13.00u  

LOCATIE: Bibliotheek Het Predikheren, Goswin de Stassartstraat 88, 2800 Mechelen

PRIJS: €95, €85/-26j (OD-leden krijgen €10 korting)   

 

KLIK HIER OM JE IN TE SCHRIJVEN VOOR VAN INSPIRATIE NAAR TONEELTEKST