5 redenen om aan vrijwilligerswerk te doen

Vrijwilligerswerk gaat in de eerste plaats om anderen helpen, je steentje bij te dragen, maar vrijwilligerswerk is ook goed voor de vrijwilliger zelf! Wij sommen 5 redenen op om aan vrijwilligerswerk te doen.

 

1. Vrijwilligerswerk geeft het leven zin

Door vrijwilligerswerk te doen, hoe klein je bijdrage ook is, help je andere mensen en/of de maatschappij. Daardoor kan je ervaren dat het leven zinvol is, dat je van waarde bent, en dat is belangrijk voor je geluksgevoel.

 

2. Vrijwilligerswerk is goed voor de gezondheid

‘Sociaal goed doen’ is een begrip uit onderzoek dat ‘vrijwillig gedrag dat ten goede komt aan een ander’ betekent. Dit komt bijvoorbeeld voor bij doneren of vrijwilligerswerk. Wanneer mensen sociaal goed doen maakt ons lichaam oxytocine aan, een hormoon met de bijnaam ‘Knuffelhormoon’. Het geeft ons een goed gevoel, ontspant je spieren en zorgt voor een goeie weerstand tegen stress en virussen. Zo draagt het bij tot een gezonde geest in een gezond lichaam.

 

3. Vrijwilligerswerk vergroot en verstrekt je sociaal netwerk

Vrijwilligerswerk doe je meestal niet alleen. Je komt in contact met andere mensen met gelijkaardige interesses en bouwt zo je sociale netwerk verder uit. Door samen aan eenzelfde missie te werken kun je bovendien een gevoel van verbondenheid ervaren, een fundamentele behoefte van de mens.

 

4. Met vrijwilligerswerk ontwikkel je je competenties

Door aan vrijwilligerswerk te doen, werk je aan belangrijke soft skills zoals persoonlijke communicatie en andere sociale vaardigheden. Sommige vrijwilligers doen zelfs ervaring op in leiderschap of andere specifieke skills die bij je taak als vrijwilliger horen.

5. Vrijwilligerswerk staat goed op je cv

Door aan vrijwilligerswerk te doen en dit op je cv te vermelden toon je aan mogelijke werkgevers dat je geëngageerd bent en dat je je kan inleven in andere mensen. Kenmerken die heel wat werkgevers belangrijk vinden. Vergeet zeker ook niet de competenties die je opdeed in het vrijwilligerswerk op je CV te vermelden.

 

Zin gekregen in vrijwilligerswerk? OPENDOEK is steeds op zoek naar nieuwe vrijwilligers in onze regiowerking of op festivals en activiteiten. Neem een kijkje op: www.opendoek.be/over-ons/vrijwilliger-worden

Of neem contact met ons op via secretariaat@opendoek.be

 

 

Bronnen: Lets’ Creaid (2018), Stichting Present (2020), Movisie (2017), Weliswaar (2019), YES! (2019)