Het kan! En het mag!

Nu dat we met zijn allen in ‘ons kot’ moeten blijven, zijn we genoodzaakt om op een andere manier onze hobby te kunnen blijven uitoefenen. Online, via videochat kan je toch al een aantal activiteiten opstarten of verder zetten. We denken hierbij aan lezingen, individuele repetities, bestuursvergaderingen, vorming en zelfs cursussen.

 

We stellen hier een aantal online apps voor. Aan jou om ermee te oefenen en te experimenteren.


1. Houseparty

De populairste videochatapp blijkt Houseparty te zijn. Hiermee kan je videochatten met maximaal acht mensen tegelijkertijd. Voordeel is dat je chatpartners in meerdere schermen worden getoond. Ideaal voor lezingen en kleine repetities, niet?
 

App is gratis te downloaden via:

Android - download - iOS - download - pc of laptop - download - Mac - download

 

2. Zoom

Met Zoom kan je met 100 mensen tegelijk praten, maar het videogesprek is beperkt tot veertig minuten. Met minder mensen kan je wel langer online chatten. In deze coronacrisis heeft Zoom de tijd verlengd.
De gratis app heeft een van de grootste gebruikersgroepen in een videochat en is erg geliefd door gebruikers. Toch handig als je al je vrienden van de toneelvereniging tegelijkertijd wilt spreken?
Nog een enorm voordeel: je moet de app niet downloaden en je kan ook videochatten via je browser door gewoon te klikken op de uitnodigingslink.

 

App is gratis te downloaden via:

Android: download - Apple: download - pc of laptop: download - Mac: download

 

3. WhatsApp

Naast eindeloze berichten schrijven, kun je WhatsApp ook gebruiken om te videochatten. Een positief punt is dat (bijna) iedereen de app al op z’n mobiele telefoon heeft staan. Beperkend is dat je maar met vier personen tegelijkertijd kan afspreken.

Nadelen zijn dat je met een gsmnummer moet verbonden zijn en dat je enkel kan videochatten via gsm of tablet.

 

App is gratis te downloaden via:

Android: download – Apple: download – pc en laptop (enkel voor online gesprekken): download - Mac (enkel voor online gesprekken): download

 

4. Skype (of Microsoft Teams voor bedrijven)

Misschien is Skype wel de bekendste videochatapp. Je kan er vijftig mensen tegelijkertijd spreken. Je kan ook externe deelnemers uitnodigen voor een vergadering zonder een Skype-account te hebben. Je deelt een link naar de vergadering. Je kan ook met Skype bellen maar daar hangt een kostenplaatje aan vast.

 

App is gratis te downloaden via:

Android: download – Apple: download – pc/laptop (onderdeel van Windows): download - Mac: download

 

5. Signal

Tot slot de meeste onbekende maar een interessante! Deze app staat bekend als een van de veiligste en meest transparante op de markt. De welbekende klokkenluider Edward Snowden raadt deze app aan. Echter enkel videochat beschikbaar op smartphone en tablet, zoals WhatsApp.

 

App is gratis te downloaden via:

Android: download – Apple: download

 

De lijst is verre van volledig, daar zijn we ons van bewust. Andere apps zijn bijvoorbeeld WhereBy.com en Facetime. Die zijn volgens ons minder aantrekkelijk omdat ze of alleen op een bepaald besturingssysteem werken, of enkel een op een gesprekken kunt voeren, of betalend zijn.
 

Nog een kleine waarschuwing: check zeker voor gebruik de gebruiksvoorwaarden én de privacy-regels. We raden sowieso aan om voorzichtig om te springen met de privacy-instellingen van online apps en zo weinig mogelijk toegang te geven tot je persoonlijke data.