want investeren in jongeren loont

Enkele weken geleden raakte bekend dat Minister van Cultuur Jan Jambon van 6 tot 60% zou besparen op (project)subsidies voor Cultuur. Vooral jonge makers en studenten aan kunstopleidingen worden erdoor getroffen. Net voor die groep lanceerde OPENDOEK op zondag 1 december in Aarschot een nieuw festival: Merde! – festival voor jong theatertalent. Merde! vindt plaats van 11 tot 13 september 2020.

 

OPENDOEK INVESTEERT IN JONG TALENT

In deze tijden van besparingen wordt het voor jong creatief talent veel moeilijker om aan de slag te gaan. Toonkansen zijn zeker voor hen heel belangrijk. OPENDOEK, de koepelorganisatie voor amateurtheater, zet al tien jaar lang in op een dynamische jongerenwerking. Een festival voor jong theatertalent past in deze lijn.

 

JONGEREN OP HET PODIUM

Acht makers of collectieven kregen op zondag 1 december in Aarschot, waar het festival in september plaatsvindt, het startsein om hun voorstelling te maken. OPENDOEK ondersteunt hen hierbij zowel artistiek, productioneel als financieel. Joke Quaghebeur, directeur van OPENDOEK:  

"We vinden het belangrijk om jonge makers, die aan het begin van hun carrière staan, een duwtje in de rug te geven, een podium te bieden waarop zij in het middelpunt van de belangstelling staan."

JONGEREN AAN HET STUUR

Niet alleen op het podium zullen jongeren te vinden zijn. JongDOEK, de jongerenwerking van OPENDOEK, streeft ernaar om in elk aspect van het festival jongeren te betrekken. Liza Renders, coördinator JongDOEK:

"Het engagement van jongeren vertaalt zich voor dit festival niet enkel bij de makers die een heuse productie in elkaar steken, ook achter de schermen en in de randprogrammatie betrekken we zo veel mogelijk getalenteerde jongeren.

LOKALE VERANKERING

Met CC Het Gasthuis, theatergroep Aleydis en JH De Klinker als partners krijgt MERDE! ten slotte ook een lokaal verhaal. Maaike Vanderhaegen van CC Het Gasthuis:

"Kansen geven aan jeugd is één van onze pijlers. Het is echter niet altijd evident om hen te bereiken, daarom wilden we dit initiatief van in het begin ondersteunen en lokaal inbedden.

DE SELECTIE 

Het is gevarieerde selectie geworden, zowel wat de ideeën als de achtergrond van de makers betreft:  

 

Collectief VERS, bestaat uit Anke Verschueren, Emma Loncke, Mona Thijs en Lisa Maes, 3 studenten woord aan het conservatorium van Antwerpen en 1 student audiovisuele media aan het RITCS. Ze gaan aan de slag buiten ‘de soms conservatieve muren van hun opleiding’ en treden buiten hun comfortzone met fysiek theater. Collectief VERS: 

“We hebben zoveel zin en energie om deze voorstelling te maken. Nu we – in tijden van besparing – deze kans krijgen, willen we iets maken dat er echt staat.

Kato Cornil is met haar 19 jaar de jongste onder de makers en gaat aan de slag met het ROEScollectief uit Antwerpen dat ze vorig jaar met haar vrienden oprichtte. Ze leerden elkaar kennen in de driejarige buitenschoolse theateropleiding bij theaterwerkplaats NEST. Ze schrijft zelf een stuk over Elonora van Aquitanië, een vrouw die koningin was van twee landen.

 

Apollo 13 werd gekoppeld aan theatergroep Wildtgroei uit Evergem. Apollo 13 bestaat uit 3 Kempenaren, Jana De Kockere (student drama aan het KASK), Annelore Van Eycken (student docerend theatermaker in Tilburg en leerkracht Nederlands) en Bert van Puymbroeck (logopedist).

 

Femke Platteau, pas afgestudeerd aan het KASK in Gent, gaat aan de slag gaan met het thema ‘de vrouw als mythe’. Kinderboeken vol vrouwelijke helden en speeches over feminisme van bijvoorbeeld Emma Watson behoren tot de vele inspiratiebronnen. Ze werd als maker gekoppeld aan Overdatum, een groep gemotiveerde laat-twintigers uit het Brusselse.

 

Theater Aleydis speelt een thuismatch. De jongerengroep diende ook een project in voor het selectiecomité. Met maker Adriaan Severins gaan ze aan de slag rond het thema ‘communicatie’. Adriaan is geluidskunstenaar en theatermaker. Samen met Elena Peeters richtte hij 2 jaar geleden productiehuis SLAK op.

 

Eva Vanduren komt uit Tessenderlo, is operazangeres en steekt een theatermonoloog in elkaar om jongeren te laten kennis maken met haar geliefde medium: opera.

 

Bram & Wouter gaan aan de slag met theatergroep Eurowash uit Brugge. Ze spelen zelf al jarenlang theater en geven ook les in het improvisatietheater. Het stuk dat ze schrijven en maken “Het regent”, is hun eerste regie-ervaring.

 

Jana Geens studeerde net af als docerend theatermaker in Tilburg. Samen met haar jeugdvriendin Inez Coomans pikt ze de draad weer op in het collectief Dievanhierneffe. Samen maken ze een voorstelling over een thema dat hen al van in de middelbare school bezighoudt. Toen experimenteerden ze voor Kunstbende rond ‘verstopt zijn’. Nu maken ze rond dit thema een theatervoorstelling voor Merde!