Urban legends in je klas

Bij de start van dit schooljaar organiseerde OPENDOEK samen met Het Huis van het Nederlands Brussel het project 'Fata Urbana'. Een project rond vertelkunst voor NT2 studenten. Het project kaderde in het Landjuweelfestival 2019 in Brussel en werd ondersteund door FEST en Creative Europe.

 

Lespakket voor NT2

Vertelkunstenares Veerle Ernalsteen werkte workshops en een lespakket uit zodat je met jouw leerlingen aan de slag kan gaan met urban legends. Het materiaal en de lesmap werden eerder al gepubliceerd. Ze zijn te vinden op de website van Het Huis van het Nederlands en binnenkort ook op het digitale leerplatform van OPENDOEK.

 

Tijdens het Landjuweelfestival in november 2019 organiseerden we met een aantal leerlingen workshops die hun werkresultaat voor publiek brachten tijdens een toonmoment in Muntpunt. Het was een bijzonder moment waarop de leerlingen uit hun comfortzone traden en veel appreciatie kregen van het publiek.

 

Drie nieuwe workshops

We merkten tijdens de workshops dat zowel docenten als leerlingen enthousiast waren over de manier van werken. Verschillende docenten lieten ons weten dat het eigenlijk een essentieel onderdeel zou moeten uitmaken van de opleiding.

 

Daarom hebben we besloten om drie nieuwe workshops voor docenten te organiseren, onder leiding van Veerle Ernalsteen, die dieper ingaan op een aantal aspecten van vertelkunst. Bovendien willen we je graag nog meer methoden aanreiken om met taal aan de slag te gaan met jouw leerlingen.

 

Gezien de corona-maatregelen zullen deze sessies online plaatsvinden.

 

Concreet

Elke sessie is afzonderlijk te volgen en behandelt een ander thema. Je kan ze uiteraard ook alle drie volgen, nog beter!
Er is veel ruimte om je vragen en opmerkingen te delen met Veerle.

De sessies zijn gratis en worden gefinancierd door OPENDOEK, FEST en Creative Europe.

 

FATA URBANA WEBINAR 1: DE TONGEN LOS

donderdag 14 mei 2020 - van 14:00 tot 15:30

(voor NT2-cursisten met een basis taalvaardigheid)

Interactieve oefeningen en ijsbrekers om de behoefte om te spreken aan te wakkeren, verhalen naar boven te krijgen, en te (her)vertellen. Voortbouwend op de werkwijze van Fata Urbana, met accent op speelse manieren van samen leren, luisteren en discussiëren.

 

FATA URBANA WEBINAR 2: OP VERHAAL KOMEN

dinsdag 19 mei 2020 - van 14:00 tot 15:30

(voor NT2-cursisten met een hogere taalvaardigheid)

Uitgaand van de werkwijze van Fata Urbana zoeken cursisten naar eigen verhalen en/of bewerken ze al discussiërend bestaande verhalen en vertellen ze nadien aan elkaar. Vier vertelelementen vormen een rode draad: opbouw, fantasie, emotie en expressie. Interactief en speels, vertel- en luisterplezier staan voorop.

 

FATA URBANA WEBINAR 3: DE KRACHT VAN DE VERBEELDING

woensdag 27 mei 2020 - van 14:00 tot 15:30

(voor NT2-cursisten met basis en hogere taalvaardigheid)

Een diverse reeks oefeningen om fantasie te bevorderen. Zowel korte, als meer complexe, voor cursisten met een hogere taalvaardigheid naast oefeningen voor mensen met een basiskennis van het Nederlands. Maak kennis met verschillende mogelijkheden en kies uit in functie van je eigen klasgroepen.

 

INSCHRIJVEN

Stuur een mail naar: bram.de.win@opendoek.be

Je ontvangt een bevestiging van je inschrijving. Een dag voor de sessie krijg je een mailtje met de link die je kan gebruiken om de sessie live te volgen.

 

MEER INFO 

Meer informatie over Veerle Ernalsteen vind je hier.

Meer informatie over OPENDOEK vind je hier.