toch theater in de zomer

We lanceren een oproep om mee te werken aan een zomers en coronaproof theaterproject: HET BANKJE. Hiervoor zoeken we acteurs, schrijvers en visueel-grafische talenten (M/V/X). HET BANKJE maakt deel uit van het relanceplan voor het amateurtheater in Vlaanderen en Brussel.

SCHRIJVERS, STEMACTEURS EN BEELDENDE KUNSTENAARS GEZOCHT

De podcast HET BANKJE brengt theater - zelfs in coronatijd - tot bij het publiek: je neemt tijdens een wandeling of een fietstocht plaats op een bankje in een van de deelnemende steden en gemeenten, je scant met je smartphone de QR-code op het bankje en je bent getuige van de meest intieme, bizarre, aangrijpende dialogen die zich (misschien) hebben afgespeeld op de plek waar je zit.

Om HET BANKJE te realiseren, zijn we op zoek naar acteurs, schrijvers en beeldende kunstenaars (M/V/X). Geen professionelen, wel liefhebbers die hun hobby met passie beoefenen. Allen samen geven we meer dan 80 kunstenaars de kans om mee te werken aan deze podcast met 20 originele dialogen.

Vorige zomer werden de verhalen van de eerste editie meer dan 15.000 keer beluisterd in 95 steden en gemeenten. Dit jaar zullen ze te beluisteren zijn van 1 juli tot 30 september 2021 in 120 steden en gemeenten!

SAMENWERKING TUSSEN VERSCHILLENDE KUNSTDISCIPLINES

Om dit zomerse coronaproof theaterproject - naar een idee van Wim Chielens - te verwezenlijken, brengt OPENDOEK verschillende disciplines uit de amateurkunsten bij elkaar. We werken hiervoor samen met Creatief Schrijven en Kunstwerkt.

De kandidaten worden door een vakjury van bekende schrijvers, beeldende kunstenaars en stemacteurs gescreend en geselecteerd.

Klik hier voor meer info over Het Bankje

ONDANKS CORONA TOCH THEATER IN 2021

OPENDOEK is gezien de ervaring van vorig jaar vooruitziend en voorzichtig en we bereiden ons voor op een zomer en een najaar die nog niet hetzelfde zullen zijn als voor corona. Lees: voorstellingen in een zaal en met tientallen mensen als publiek, theaterfestivals met grote groepen mensen, nog uren nababbelen met een drankje en een hapje, verbroederen met nieuwe theatervrienden…
 
Daarom besloten we eind vorig jaar al onze programmatie voor 2021 aan te passen en onze zomerfestivals nog een jaar uit te stellen. Dit gaf ons de tijd voor een grondige denkoefening over wat mogelijk is, rekening houdend met kleurcodes en dreigende lockdowns. De resultaten van deze denkoefening maken we in de loop van dit voorjaar bekend.  

EEN RELANCEPLAN VOOR HET AMATEURTHEATER

Bovendien wil OPENDOEK als koepelorganisatie van hét amateurtheater in Vlaanderen en Brussel, de gezelschappen en de individuele theatermaker een hart onder de riem steken en ondersteuning op maat bieden. Een relanceplan voor het amateurtheater zeg maar...
 
Met een inspiratiegids willen we je aansporen om toch theater te maken ondanks beperkingen en preventieve maatregelen die de overheid ons oplegt om de coronapandemie onder controle te krijgen en te houden. De inspiratiegids komt begin maart online. 
 
Tevens maken we ook extra tijd en budgetten vrij om je inhoudelijk, productioneel, organisatorisch en communicatief te ondersteunen via coaching, theateradvies en trajectbegeleiding op maat van de individuele theatermaker, het gezelschap of de activiteit.