Download de tekst en ga ermee aan de slag!

Een jonge oma skypet met haar borstvoedende dochter, het beeld loopt vast. Een ontboezeming volgt. Communictie in coronatijden... Stijn Devillé schreef de korte tekst over communicatie en samenhorigheid in tijden van corona. 

 

Devillé:"Ik kreeg vorige maand een kleine schrijfopdracht van Schauspielhaus Graz, om een korte monoloog (10 à 15') te schrijven voor een oudere actrice. Om te spelen tijdens de corona-lockdown. 

Intussen heeft Simone Milsdochter hem al gespeeld voor Het nieuwstedelijk (klik hier om de voorstelling te bekijken) , en gaat Betty Schuurman hem voor Het Nationale Theater spelen. 

Het idee is om de tekst breed in Europa (en daarbuiten) te verspreiden om actrices van een zekere leeftijd te laten spelen, online of on stage."

Om zo als theatermakers even uit de corona-treurnis te stappen en de band met het publiek te onderhouden.

 

Geen auteursrechten 

Er zijn geen auteursrechten verschuldigd, en er zijn intussen 9 talen beschikbaar: Nederlands, Frans, Duits, Engels, Deens, Spaans, Hongaars, Turks, Farsi... Zowel de oorspronkelijke tekst als de vertalingen zijn beschikbaar onder een creative commons licence, niemand wordt dus betaald: het moet een solidaire beweging blijven.

 

Het staat theaters uiteraard wel vrij om actrices en vertalers te vergoeden, werkgelegenheid creëren voor kunstenaars is ook deel van de bedoeling, maar er mogen verder geen royalties aan onttrokken worden.

 

OPENDOEK steunt

OPENDOEK steunt mee zijn oproep. Ook wij willen de tekst zo vaak mogelijk opgevoerd zien; op lege podia, op YouTube, op Facebook, op elk platform waar een actrice het brengen kan. Download dus hier de tekst en ga ermee aan de slag! (De Nederlandse tekst vind je helemaal achteraan!)  BUFFERING (all languages).pdf

 

Deel het resultaat met je publiek op sociale media (of de website van je gezelschap) én stuur het naar OPENDOEK (bianca.de.wolf@opendoek.be) en we nemen het op in onze compilatie!