Doel: een zomer vol theater in je buurt

Snakken jullie ook zo naar theater maken, spelen en zien? Wat als we de beperkingen die het coronavirus ons al maandenlang oplegt zien als een kans? Als een uitdaging om toch theater te maken en spelen?

OPENDOEK, de koepel van het amateurtheater in Vlaanderen en Brussel, blijft na een jaar corona niet bij de pakken neerzitten en lanceert vandaag de campagne TOCH THEATER: een ambitieus relanceplan met drie grote pijlers: inspireren, samenwerken en organiseren. Een stevige vuist naar corona.

 

PIJLER 1: INSPIREREN MET CONCRETE GIDS

Ook buiten onze vertrouwde theatermuren kan er (weldra) veel! Wat denk je van een theaterwandeling bij jou in de buurt, een meeslepend luisterspel of een podium in openlucht voor lokaal verteltalent? Of breng je theatervoorstelling tot in de woonkamers via (live)streaming! Waarom niet al rondtrekkend door je stad of gemeente met een wagenspel anno 2021? Al deze concepten, groot of klein, zijn TOCH ook THEATER? En bovendien flexibel aan te passen zodat het coronavirus geen spelbreker hoeft te zijn. Maar hoe begin je eraan?

OPENDOEK helpt theatermakers – en gezelschappen alvast op weg met een ONLINE INSPIRATIEGIDS. Je vindt er voor elk concept een mooi pakket met stappenplan van A tot Z en tips voor het financiële plaatje en een sterke communicatie. En je hoeft heus niet te wachten tot je weer fysiek kan repeteren. Ook daarvoor hebben we heel wat tips voor je in petto!   

 

PIJLER 2: SAMENWERKEN MET STEDEN EN GEMEENTEN

Ook steden en gemeenten willen voorbereid zijn op een zomer die nog niet hetzelfde zal zijn als voor 13 maart 2020. Daarom werkte OPENDOEK voor hen een aantal initiatieven uit, van kant en klare projecten tot inspirerende ideeën. Allemaal bedoeld om steden en gemeenten en lokale gezelschappen dichter bij elkaar te brengen. We zetten hierbij in op de kracht van lokale samenwerkingen en ondersteunen met gratis coaching, advies en promotiemateriaal.

Deze week zijn alvast alle schepenen van cultuur, vrijetijdscoördinatoren en verantwoordelijken van cultuurcentra geprikkeld en uitgedaagd om samen met de lokale theatergezelschappen met de inspiratiegids aan de slag te gaan. We streven ernaar dat deze zomer toch theater op de LOKALE CULTUURAGENDA staat. 

 

PIJLER 3: ORGANISEREN EN ZORGEN VOOR SPEELKANSEN

OPENDOEK zat zelf ook niet stil. Na het grote succes van de podcastreeks HET BANKJE vorige zomer, komt er een tweede editie. Dit keer in samenwerking met Creatief Schrijven en Kunstwerkt. Verder lanceren we, samen met een online gamemaker, een interactief spel met theaterelementen voor kinderen en hun familie.

Omdat we in 2022 onze theaterfestivals (Spots op West, Toekoer en Merde!) opnieuw willen opnemen, verduurzamen we onze samenwerking met de drie festivalregio’s. We organiseren samen met plaatselijke stuurgroepen DRIE THEATERWEEKENDS OP LOCATIE in Westouter, Hasselt en Aarschot. We roepen lokale theatergezelschappen en -makers op om te kandideren met hun coronaveilige voorstelling, performance of productie voor het programma.

 

Voor meer informatie over de campagne: www.opendoek.be/toch-theater