Crimi’s: ze zijn zo populair, ook in het theater. Moorddiners, voorstellingen in de stijl van Aspe, of Witse: allemaal trekken ze volle zalen. Vlaanderen heeft de theaterreeks ‘Assisen’, Oostenrijk kent het Wiener Kriminalitaeten Theater (zouden die stukken spelen van Arthur Schnitzel?). Maar soms komt de echte rauwe misdaad toch heel dichtbij.

 

In november 2004 speelde zich een drama af in een feestzaal in Assenede. Tijdens een voorstelling van toneelkring Floris ende Blancefloer stak een man zijn ex dood in de cafetaria. Kort voor de pauze was hij binnengekomen, waarna een hevige discussie ontstond tussen hem en het slachtoffer. Toen de rest van het publiek weer in de zaal zat, stak hij haar drie keer met een mes. Een lid van het toneelgezelschap kon de man overmeesteren. Voor het slachtoffer kon geen hulp meer baten.

 

Terwijl de speurders in de cafetaria aan het werk waren, ging in de feestzaal het toneelstuk gewoon door. Het gezelschap wou vermijden dat er paniek zou ontstaan. De 300 toeschouwers ontdekten pas wat er aan de hand was, toen hen bij het verlaten van de zaal om hun identiteitskaart werd gevraagd. Het motief van de dader was dat hij het niet kon verkroppen dat de vrouw bij hem was weggegaan. Ironie van het lot: de voorstelling die die avond werd gespeeld, heette: ‘Mijn Marie is partie’.