Olympique Dramatique naar  Martin McDonagh

Martin McDonagh op dit moment hot. Getuige hiervan de 7 nominaties voor zijn film Three Billboards outside Ebbing, Missouri. Theaterliefhebbers kennen hem natuurlijk al veel langer. De krippel is de 'vertaling' van The cripple of Inishmaan door Olympique Dramatique.

 

De kreupele Billy woont in een godvergeten Iers dorp. Hij is er het onderwerp van spot en roddels. Zijn voornaamste tijdverdrijf: het beloeren van koeien. Op een dag komt het nieuws dat een gerenommeerd Hollywoodregisseur een nabijgelegen eiland bezoekt om er een documentaire te draaien. Deze kans wil Billy niet laten liggen. Vastberaden om het als acteur te maken in Amerika, waagt hij de oversteek.

 

De Krippel is een zwarte komedie die een typisch kortzichtig dorpje in zijn hemd zet. De uitdaging bij deze bewerking is tegelijk de sublimiteit ervan: het niet bestaande taaltje dat de kleurrijke personages spreken. Het is een mengeling van Engels met verschillende Vlaamse dialecten en Franse invloeden. Moeilijk, maar geniaal. (TdG)

 

meteen ontlenen