- Welk type kostuum reflecteert het meest jouw persoonlijke missie?

 

“Al mijn hele leven ben ik een verzamelaar en tweedehandser. Er zit nu eenmaal meer ziel in dingen waar je de jaren van afleest. Voor een voorstelling over een echtscheiding stond er één helft van een grote lederen zetel op scène. Het afgezaagde deel bleef ongebruikt. Ik kon toen niet anders dan daar een lederen jurk van maken. Zomaar weggooien vind ik absurd! Maar mijn specifieke ontwerpstijl blijft uitgesproken kleurrijk. Het weerspiegelt mijn speelse karakter.”

 

- Hoe ziet jouw ideale werkplek eruit?

 

“Zeker voor een job achter de coulissen vind ik een hechte samenwerking een must. Wekelijkse productievergaderingen bieden het creatieve proces meer structuur en rust. En verbinding. Want hoe beter je je voelt, hoe mooier het werk dat je maakt. Een team dat elkaar graag ziet en samen veel plezier beleeft, is toch een beetje als een scoutskamp. Dankzij die typische hechte cocon van een artistiek nest til je elkaar op.”

 

- Welk vooroordeel over jouw vak wil jij de wereld uit helpen?

 

“Dat het weinig werk is, want de werkdruk ligt echt heel hoog! Die uren tellen ook dubbel omdat mijn arbeid in het atelier meestal onzichtbaar is. Nochtans staat er in mijn contract dat ik evengoed een maker ben. Als costumier denk je echt actief mee met de regisseur. En dat zie je. Mijn kostuums groeien letterlijk tijdens het repetitieproces omdat ik zo regelmatig kom kijken. Men zegt mij dat ik daarin niet zoveel tijd moet steken, maar wie zo betrokken is, toont zijn engagement.”

 

- Wat maakt van jou een goede kostuumontwerper?

 

“Ik kan heel snel werken en mijn groot associatievermogen is mij bijzonder dierbaar. Dat is vooral handig bij de eerste lezingen van een nieuw stuk. Tekst prikkelt mij enorm. Ik vertaal het erg graag naar scènebeelden. En als je mij carte blanche geeft, dan duik ik met volle overgave in de fantasiewereld van de regisseur. Ooit maakte ik zeer excentrieke flamingokostuums van feloranje touw en knalroze lakleren knielaarzen. Voor die laarzen reed ik zelfs naar een wazige seksshop in Amsterdam!”