

Het feest dat theater heet
De dagen worden donkerder, de maatregelen somberder en hoewel privéfeesten opnieuw verboden zijn, blijven we het feest van theater innig omarmen. Verenigingen trotseren quarantaineproblemen en andere coronaperikelen om tóch hun voorstelling te laten doorgaan. Toeschouwers zetten opnieuw hun mondmasker op om tóch te mogen komen. Dit nummer wil even alle actuele tristesse achter zich laten en helemaal opgaan in het feest dat theater heet.
Een theatervereniging is als een familiefeest. Er zit hier en daar een zatte nonkel tussen of een nicht die je bijna nooit ziet, maar toch voelt het altijd als thuiskomen. Een première is als een trouwfeest. De weken ervoor bouwt de stress zich stelselmatig op, maar op het moment zelf overheersen vooral trots en fierheid.
Theater is één groot feest. Mensen komen samen en delen dezelfde ervaring. De kracht van theater zit misschien bovenal in verbinding.
Maar wat is nu net het verband tussen feest en theater? André Lefèvre, docent theatergeschiedenis, neemt ons mee naar de volkse en feestelijke oorsprong van theater op verschillende plaatsen in de wereld. Theater en feest blijken overal hand in hand te gaan. Maar niet elk feest loopt goed af. Erwin Jans, dramaturg bij Toneelhuis, neemt theaterteksten onder de loep waarin feesten een tragische wending kennen. Vandaag zijn theater en vertelkunst nog steeds alom aanwezig op onze feesten, ook al staan we daar niet altijd bij stil. Redactrice en vertelkunstenares Tine Claus doet ons nadenken over de manier waarop we theatertechnieken toepassen op onze feesten. Voorbereiding en aandacht voor opbouw blijven van belang, ook al ontbreekt een podium en theaterspots.
Enkele enthousiaste feestvierders uit de theaterverenigingen laten we aan het woord. We gaan op zoek naar het meest feestelijke moment uit jullie toneelcarrière en kruipen mee achter de bar met enkele gedreven barmedewerkers.
We willen een feestelijk woord van dank uiten aan Gilles Michiels, de hoofdredacteur van dit Magazine. Na een gedreven engagement van ongeveer vier jaar beëindigt Gilles zijn taak als hoofdredacteur. We zijn hem ontzettend dankbaar om gedurende vier jaar de inhoudelijke lijnen van het OPENDOEK-Magazine uit te tekenen!
Theater is een feest, maar de slingers hangen zichzelf niet op. Ons (feest)hoedje af voor iedereen die zich blijft inspannen om keer op keer het feest van theater mogelijk te maken! Hang de slingers op. Ontkurk de fles. En feesten maar!
Arno Van Den Brulle
Coördinator externe communicatie OPENDOEK
