
Catharsis voor een crisis
De zomer kwam en wij trokken naar buiten. Weg uit de lockdown, terug naar de terrasjes, de winkels, misschien zelfs op reis. En, in het geval van theaterliefhebbers: terug naar de gemaakte speelplannen, bij voorkeur in de buitenlucht.
Het is je gegund, beste theatermaker die de laatste maanden het werk kon hervatten. En toch kan een exitstrategie niet onze enige zijn. Het zijn niet alleen de dalende temperaturen die ons binnen houden, wij mogen ook best wel even stilstaan bij de vraagstukken waarvoor de lockdown ons heeft gesteld. Wat hebben we geleerd van de grote vlucht inwaarts? Moeten wij alles wel naarstig opstarten zoals het voorheen was, of mag er tijd zijn om te rouwen en onszelf te heroriënteren? Heeft het theater niet bij uitstek de capaciteit dat ze ons vaste rollenpatroon kan doen heroverwegen?
Dit catharsisnummer gaat over de louterende, helende kracht van theater. Deze keer geen beschouwingen of tips vanaf de zijlijn – wel getuigenissen van zij die het theater op zichzelf lieten inwerken. Je leest verhalen uit de coulissen, uit de buik van de theaterzaal, de body van een theatertekst. Meer impressie dan expressie.
Acteurs vertellen hoe het theater voor hen een levensveranderende rol heeft gespeeld. Toneelauteurs als Tom Lanoye en Hanneke Paauwe lichten een cruciale catharsis in hun werk uit. Barbara Raes, in een vorig leven theaterdirecteur en -programmator, duidt in het openingsinterview wat rituelen voor ons kunnen betekenen. Ten slotte duiken we in de leefwereld van ex-gedetineerde Andy, die vertelt welke rol theater binnen de gevangenismuren kan spelen.
Van buiten naar binnen dus. Dat is ook wat OPENDOEK dit najaar beoogt. Na frisse outdoor-projecten als Het Bankje en de theaterwandelingen van Toch(T)Theater volgt van 4 tot 8 november Het Landjuweelfestival in de knusse Sint-Niklase pluche. Het is goed in ‘t eigen hert te kijken. Maar het is nog beter als dat samen kan. In één zaal. Je bent welkom.
Gilles Michiels
Hoofdredacteur OPENDOEK-magazine