HOE KAN MIJN THEATERPRODUCTIE SPELEN OP HET LANDJUWEELFESTIVAL?
Een van de doelstellingen van het Landjuweelfestival is het tonen van een breed palet aan inspirerend amateurtheater. Daarvoor hebben we ook jou nodig. Om deze theaterproducties te ontdekken worden 20 à 30 selecteurs uitgezonden over Vlaanderen en Brussel om te kijken, luisteren en in dialoog te gaan met de spelers en makers.
1. IN AANMERKING KOMEN VOOR EEN BEZOEK
1.1 WIE komt in aanmerking voor een bezoek?
Elke theatergroep, individuele speler of maker die niet op professionele basis een theaterproductie creëert. Medewerking van professionals is toegelaten indien ze niet vergoed worden voor hun prestatie. Ondersteunende functies zoals regisseurs, producenten, lichtontwerpers, choreografen … zijn een uitzondering op deze regel en kunnen wel een vergoeding ontvangen voor hun bijdrage.
Aansluiting bij OPENDOEK is geen voorwaarde. Indien interesse bestaat om dat wel te doen en van de dienstverlening van OPENDOEK te genieten, kan je daarvoor alle info terugvinden op: https://www.opendoek.be/info/lid-worden.
1.2 WAT komt in aanmerking voor een bezoek?
Elke theaterproductie, ongeacht het genre. Het Landjuweelfestival wil een breed palet kunnen tonen en stelt zich daarom open voor klassiek en modern teksttheater (klucht, komedie, drama), musical en muziektheater, spektakel, improvisatietheater, fysiek theater, stand-up comedy, vertelkunst, performance, figuren- en objectentheater … en elke hybride theaterkunstvorm die hieruit voortvloeit.
Elke theaterproductie, ongeacht speellocatie (theaterzaal, locatietheater, huiskamertheater, straattheater …). Als je theaterproductie mag spelen op het Landjuweelfestival zoekt OPENDOEK naar een geschikte vergelijkbare locatie.
Elke theaterproductie, ongeacht de taal (verschillende talen, dialecten, woordeloos …). Als je theaterproductie mag spelen op het Landjuweelfestival zorgt OPENDOEK samen met jou voor boventiteling indien noodzakelijk.
Elke theaterproductie, ongeacht de speelduur.
1.3 WAAR moet ik voor zorgen om in aanmerking te komen voor een bezoek?
Twee vrijkaarten voor een opvoering waarop de selecteurs een bezoek brengen. (Een derde vrijkaart wordt voorzien indien een van de theateradviseurs van OPENDOEK aanwezig is bij het bezoek of wanneer het om een jongerenproductie gaat, aangezien hier ook een vrijwilliger van JongDOEK aanwezig is)
Een videoregistratie van de theaterproductie met degelijke beeld- en geluidskwaliteit.
Correct omgaan met auteursrechten.
Bereid zijn om de hele periode van het Landjuweelfestival vrij te houden en er de theaterproductie te hernemen.
Bereid zijn om zo veel mogelijk aanwezig te zijn op het Landjuweelfestival, deel te nemen aan de georganiseerde activiteiten en voorstellingen bij te wonen.
Bereid zijn om tijdens het Landjuweelfestival in dialoog te gaan met publiek, andere deelnemende spelers, makers en deskundigen om je op theatervlak te verrijken.
1.4 WANNEER kom ik in aanmerking voor een bezoek?
Eén theaterproductie per seizoen per aanvrager. Met mogelijkheid om het bezoek tot twee weken voor de eerste opvoering in te ruilen voor een andere theaterproductie in datzelfde theaterseizoen. Indien een theatergezelschap een jongerenafdeling (13 tot 25 jaar) heeft, wordt die beschouwd als een andere aanvrager. Een gezelschap met jongerenafdeling kan dus één aanvraag per seizoen doen voor de volwassenwerking en één aanvraag voor de jongerenwerking.
1.5 WAAROM moet ik bereid zijn de theaterproductie te hernemen om in aanmerking te komen voor een bezoek?
Omdat het bezoek van de selecteurs in functie staat van het Landjuweelfestival. Indien je graag gewoon feedback wil krijgen op je theaterproductie verwijzen we je graag door naar speelhetslim, het talentontwikkelingstraject voor amateurkunstenaars die intensieve feedback en ondersteuning wensen. Meer info kan je vinden op: https://www.opendoek.be/talentontwikkeling
1.6 HOE kom ik in aanmerking voor een bezoek?
Ten laatste 1 maand voor de eerste opvoering van de theaterproductie, verstuur je het ingevulde aanvraagformulier via de website van OPENDOEK: https://www.opendoek.be/landjuweel/home
Theaterproducties kunnen ook bezocht worden zonder dat een aanvraag werd verstuurd. Dit gebeurt dan op aanraden van regiomedewerkers, vrijwilligers of theateradviseurs van OPENDOEK. In dit geval zal contact opgenomen worden met de eventuele aanvrager om te bepalen of een bezoek wenselijk is.
2. HET BEZOEK VAN EEN SELECTEUR
2.1 Doel van het bezoek van een selecteur
Het doel van het bezoek van de selecteurs is het bekijken van de theaterproductie en in dialoog gaan met de aanvrager, makers en spelers om daaruit af te leiden of de theaterproductie al dan niet op de longlist van het Landjuweelfestival terecht komt.
2.2 Criteria waaraan een selecteur voor OPENDOEK moet voldoen
Een selecteur heeft een professionele theateropleiding of gelijkwaardige competenties, een grote passie voor (amateur)theater, beschikt over een sterk analytisch vermogen en de capaciteit om sociaal gezien in gesprek te gaan met spelers en makers.
2.3 Verloop van het bezoek van een selecteur
Twee selecteurs melden zich bij aankomst aan bij het onthaal van de theaterproductie. In uitzonderlijke gevallen zullen selecteurs de theaterproductie bijwonen op een verschillende datum. In het geval van een jongerenproductie worden ze vergezeld door een vrijwilliger van JongDOEK. In bepaalde gevallen kunnen ze ook vergezeld worden door een theateradviseur.
De selecteurs bekijken en beleven de theaterproductie.
Na de theaterproductie blijven de selecteurs beschikbaar voor een informeel gesprek met de makers en spelers. Het initiatief hiervoor ligt bij de aanvrager. Het is belangrijk dat dit gesprek in een open sfeer plaats heeft. De selecteurs fungeren niet als coach die de theaterproductie verder begeleidt en geven tijdens het gesprek niet mee of de theaterproductie al dan niet op de longlist van het Landjuweelfestival terecht komt.
3. VERSLAG EN SELECTIE
3.1 Timing
Ten laatste één maand na het bezoek ontvangt de aanvrager het verslag van de selecteurs. Dat verslag bevat een beargumenteerde en onderbouwde analyse en weerslag van de theaterproductie en het informele gesprek met aan het einde ook de vermelding of de theaterproductie al dan niet op de longlist van het Landjuweelfestival terecht komt.
3.2 Criteria om geselecteerd te worden voor de longlist van het Landjuweelfestival
Het Landjuweelfestival wil kwaliteitsvolle, inspirerende theaterproducties tonen aan een breed publiek. ‘Inspirerend’ kan zich in allerlei aspecten uiten en een theaterproductie hoeft ook niet aan elk aspect te voldoen om te worden geselecteerd. Bovendien kan elke selecteur hierin ook zijn eigen accenten leggen. Aspecten die in overweging kunnen genomen worden: originaliteit, homogeniteit, maatschappelijke relevantie, vakmanschap, creativiteit, vernieuwing, spelplezier, interpretatie, esthetiek, vorm, dramaturgische onderbouwing, concept …
3.3 Praktische afwikkeling bij een selectie voor de longlist van het Landjuweelfestival
In geval de theaterproductie wordt geselecteerd voor de longlist van het Landjuweelfestival vraagt OPENDOEK een aantal gegevens van de aanvrager:
Registratie van degelijke beeld- en geluidskwaliteit van de theaterproductie
Foto’s van de theaterproductie met vermelding van de fotograaf voor drukwerk en communicatie (hoge resolutie, minimum 300 dpi)
De informatie uit het programmaboekje van de theaterproductie. (publiciteitsteksten, cast en crew …)
Alle auteursrechtelijke gegevens van de gespeelde theatertekst (auteur, vertaler, bewerker …) en gebruikte muziek zodat OPENDOEK in staat is deze te regelen voor het Landjuweelfestival. (Ook tijdens de oorspronkelijke speelreeks verwacht OPENDOEK dat correct is omgegaan met de auteursrechten)
Een realistische begroting voor de eventuele herneming van de theaterproductie tijdens het Landjuweelfestival.
4. REALISTISCHE BEGROTING
4.1 Wat is een realistische begroting voor de herneming van een theaterproductie?
De realistische begroting bestaat uit kosten die rechtstreeks gerelateerd zijn aan de herneming van de theaterproductie op het Landjuweelfestival. Kosten die onrechtstreeks gerelateerd zijn of geen verband houden, worden niet toegestaan. Een begroting wordt niet automatisch goedgekeurd, eventuele aanpassingen gebeuren steeds in overleg tussen de aanvrager en OPENDOEK. Aan het einde van deze praktische gids vind je als bijlage een sjabloon waar je alle gegevens kan invullen.
4.2 Wat hoort niet thuis in de realistische begroting?
- catering (catering tijdens de dag van de herneming op het Landjuweelfestival wordt door OPENDOEK voorzien)
- overnachting
- promotie en drukwerk (promotie en drukwerk voor de herneming op het Landjuweelfestival wordt door OPENDOEK voorzien)
- auteursrechten (auteursrechten voor de herneming op het Landjuweelfestival wordt door OPENDOEK voorzien)
- huur van een opslagruimte voor decor en rekwisieten
4.3 Wat hoort wel thuis in de realistische begroting?
- verplaatsingskosten cast en crew
- vervoer materiaal
- huur of aankoop van rekwisieten/decor/grime/kostuums die maar eenmalig gebruikt kunnen worden
- eventuele kosten voor regisseurs voor de repetities voor de herneming*
- eventuele kosten voor de huur van een repetitieruimte voor de repetities voor de herneming*
* In het geval de aanvrager besluit om eigen hernemingen in te plannen na het Landjuweelfestival, kan enkel een percentage van deze kosten worden ingebracht
4.4 Wat met kosten die volgens de aanvrager wel rechtstreeks verband hebben met de herneming van de theaterproductie en niet voorkomen in bovenstaande oplijsting?
Deze kosten worden altijd in overleg met OPENDOEK bekeken en samen wordt gezocht naar een eventuele oplossing.
5. SELECTIE VAN LONGLIST NAAR SHORTLIST
5.1 Doel en criteria van de selectie
Het selectiecomité stelt op basis van de longlist een shortlist samen van voorstellingen die op het Landjuweelfestival zullen spelen. Het baseert zich hiervoor op de registratie van de theaterproductie en het verslag van het bezoek van de aanbevelers. Bij de keuze wordt voornamelijk rekening gehouden met het creëren van diversiteit en een breed palet zodat het Landjuweelfestival de verscheidenheid van Vlaanderen en Brussel kan tonen.
5.2 Samenstelling selectiecomité Landjuweelfestival
Het selectiecomité bestaat uit 5 theaterliefhebbers uit het amateurveld (waarvan één uit de gaststad) en vier theaterliefhebbers die op professionele basis met het vak bezig zijn die allen objectief, los van OPENDOEK of de theaterproducties, kunnen oordelen.
5.3 Timing
De bekendmaking van de shortlist gebeurt in de eerste helft van juni.
6. DE BESLISSING VAN HET SELECTIECOMITÉ
Het Landjuweelfestival is niet in staat om elke theaterproductie van de longlist te programmeren. Er zullen dan ook steeds theaterproducties afvallen en niet kunnen worden opgevoerd op het Landjuweelfestival. Belangrijk om te weten is dat elke theaterproductie op de longlist even kwaliteitsvol en inspirerend werd bevonden en dat het selectiecomité een beslissing maakt op basis van het samenstellen van een breed palet voor het Landjuweelfestival. Elke aanvrager ontvangt een motivatie waarom de theaterproductie al dan niet geselecteerd werd voor de shortlist van het Landjuweelfestival.
6.1 Jammer, mijn theaterproductie speelt NIET op het Landjuweelfestival
Theaterproducties die niet spelen op het Landjuweelfestival ontvangen van OPENDOEK:
- een warm welkom op het Landjuweelfestival
- festivalpassen om te besteden aan voorstellingen en activiteiten van het Landjuweelfestival
- een cadeautje omdat de theaterproductie op de longlist terechtkwam
- een coaching cheque die kan worden ingezet als ondersteuning voor toekomstige theaterproducties
6.2 Hoera, mijn theaterproductie speelt WEL op het Landjuweelfestival
Theaterproducties die spelen op het Landjuweelfestival ontvangen van OPENDOEK:
- een warm welkom op het Landjuweelfestival
- festivalpassen om te besteden aan andere voorstellingen en activiteiten van het Landjuweelfestival
- een cadeautje omdat de theaterproductie op de longlist terechtkwam
- een coaching cheque die kan worden ingezet als ondersteuning voor toekomstige theaterproducties
- een locatie en speeldatum voor de herneming van de theaterproductie die bepaald wordt in samenspraak met de deelnemer
- professionele, logistieke en technische ondersteuning
- gratis catering op de volledige dag van de herneming van de theaterproductie voor cast en crew
- een onkostenvergoeding op basis van de realistische begroting voor de herneming
Jongerenproducties die spelen op het Landjuweelfestival ontvangen van OPENDOEK bovenop het voorgaande ook een theaterkamp van 4 dagen (inclusief overnachting) bestaande uit workshops en een toonmoment, voorstellingen kijken, nagesprekken volgen en andere activiteiten tijdens het Landjuweelfestival.
6.3 Algemene voorwaarden voor theaterproducties die WEL spelen op het Landjuweelfestival
Aan deelnemers wordt gevraagd om mee voor maximale publieksopkomst te zorgen tijdens het Landjuweelfestival. Uiteraard is een herneming voor eigen beperkt publiek mogelijk en misschien zelfs wenselijk.
Aan deelnemers wordt gevraagd om maximaal aanwezig te zijn op het volledige Landjuweelfestival, zo veel mogelijk deel te nemen aan de georganiseerde activiteiten en voorstellingen bij te wonen.
Aan deelnemers wordt gevraagd om bij de nagesprekken van andere theaterproducties te participeren en een afgevaardigde aan te duiden die het nagesprek van minstens één andere theaterproductie op gang trekt.
We weten allemaal dat de creatie van een theaterproductie of een herneming op het Landjuweelfestival behoorlijk wat stress kan opleveren voor de deelnemers. OPENDOEK, het personeel en de vrijwilligers die het Landjuweelfestival voorbereiden en de deelnemers ondersteunen, doen te allen tijde hun uiterste best om oplossingen te vinden voor mogelijke problemen. Van de medewerkers van de theaterproductie wordt dan ook een minimum aan respect en begrip verwacht.