Oostendse Landjuweelcreatie: Ineke Nijssen – De Grote Post – OPENDOEK

OPENDOEK, organisator van het Landjuweelfestival, en De Grote Post, gasthuis voor deze 81ste editie, maken speciaal voor dit festival een op en top Oostendse productie, met amateurspelers in een regie van Ineke Nijssen (o.a. Het KIP, Toneelgroep Ceremonia).

Deze unieke creatie neemt de toeschouwer mee op een parcours doorheen het bijzondere gebouw van De Grote Post. Op verdoken en minder verdoken plekken ontmoet je personages als waren het bewoners van een dorp -sommige zijn alleen, andere met meer- om op het einde misschien elkaar te ontmoeten. Kwamen zij nog éénmaal weer…

 

Ineke Nijssen speelde bij Toneelgroep Ceremonia in heel wat stukken van Erik De Volder (1946-2010). Hij nam met Ceremonia een unieke plaats in binnen het Vlaamse theaterlandschap. De Volder heeft een specifieke methode ontwikkeld waarbij een beeld (een foto, een schilderij, zelfs een kiezelsteen) de aanleiding vormt tot het scheppen van een personage. De inhoud die daaruit voortvloeit, ontstaat al doende op de vloer, via improvisaties.

Ineke Nijssen: “Door wat uiterlijk gebeurt, gebeurt er ook iets binnenin jezelf als speler. Voor de meeste spelers is dit een nieuwe, nog onbekende manier van werken, die verrassende facetten van hun spelmogelijkheden zal uitlichten.”

 

Kwamen zij nog éénmaal weer... is gebaseerd op materiaal dat is aangedragen door de spelers zelf, op teksten van Erik De Volder en op de beeldtaal van Ensor. De elementen passen wonderwel in elkaar.

Ineke Nijssen: “Om te beginnen maken we deze voorstelling in Oostende. Ten tijde van Ceremonia kregen we al vaak te horen dat onze personages met hun geschminkte maskerachtige gezichten ‘Ensoriaans’ aanvoelden. Ik wil de uitdaging aangaan om voor de schepping van onze personages te vertrekken van figuren van Ensor, zonder evenwel Ensors schilderijen te reproduceren.”

 

Regie: Ineke Nijssen

 

Donderdag 2 november, 18.00u

Vrijdag 3 november, 18.00u

Zaterdag 4 november, 18.00u

Locatie: De Grote Post

Duur: ca. 1u 30min

Prijs: €8