Carrosserie Mortier (Gent)

'België - een sprookje' - Carrosserie Mortier (c) Joris Deleersnyder

Een meisje pleegt zelfmoord, een jongetje is vermist. De kelders lopen vol. België op z’n einde, een zinkend land. Een paranormale kolonel en een nieuwsgierige melkboerin onderzoeken de zaak. Wat hebben de zoon en de vrouw van de boswachter gezien? Wat weten de buurman en de buurvrouw?

 

‘België - een sprookje’ werd voor het eerst opgevoerd in 2016. Het is een bevreemdende en soms gruwelijke whodunit die je bij je nekvel grijpt en je verbijsterd achterlaat te midden van een moerassig woud. De tekst fileert onze maatschappij en het verleden van België. Hij confronteert je met angst, zoals in oude sprookjes.

 

Kortom, a fucked up fairy tale, balancerend tussen bevreemding en herkenbaarheid. Het perfecte recept voor een toneelstuk waar Carosserie Mortier graag mee aan de slag ging.

 

TEKST: Frank Adam

REGIE: Thomas Hoebeke

SPEL: Hille Sanders, Michiel Bral, Jan Van Royen, Margo Carton, Pieter Van der Hauwaert, Delphine Lippens, Bensimon Pieters

 

“Het krachtig scènebeeld neemt je mee naar een ander universum, waar waarheid ver te zoeken is en gruwel achter elke boom schuilt. De archetypes uit de tekst worden met een terechte grotesk neergezet. Een fascinerende, gekkige verwarrende tekst waar de spelers goed mee omgaan. Ze spelen rauw en gevaarlijk.”

(uit het verslag van de selectiejury)