Praktisch

  • Wanneer
  • Waar
    Ontmoetingscentrum, Kerkstraat 36, 9870 Olsene (Zulte)
  • Prijzen
    Basistarief: €9,00
  • Reservatie
    Bel naar 0468 / 257 409

Toneelvereniging 't Olsenaarke vzw speelt:
VAN BOER TOT EDELAAR, EN TERUG...

Een lichtjes absurde, historische klucht in 3 bedrijven door Daniel Van Den Hoeck, in een regie van Stefaan Devogelaere.

Korte inhoud
Zulte, ergens halverwege de 18de eeuw.
De verlichte filosofische ideeën van Voltaire, Diderot en Rousseau, en de onderzoekende experimentele wetenschap waarbij Newton z'n appel niet ver van de boom zag vallen, Franklin de bliksem afleidde, en Watt heel wat stoom afliet, waren overal in de mode. Vooral onder de adel en de betere burgerij nam de belangstelling voor wetenschap snel toe.
Ferdinand Van Vaernewijck en zijn vrouw Elisabeth Van den Berghe wonen, samen met hun dochter Joanna en de zus van Elisabeth, Sofia op het Goed ten Dijcke - in de volksmond 't Blauw Kasteelke genoemd - te Zulte.
Ferdinand heeft grootse plannen. Hij zou graag officieel tot de adel verheven worden want hij wil burgemeester worden!
Maar adelbrieven,... die moet je verdienen!
De boerenfamilie Vander Woestinen - Jacobus, z'n zus Cornelia en haar zoon Petrus - is het slachtoffer geworden van een inval van het Franse leger van Louis XV. Hierbij werd hun woning van 't Goed ter Woestinen te Olsene volledig vernield.
Ferdinand is bereid hen onderdak te geven en bij hen te laten inwonen. Hij denkt immers dat, met een daad van liefdadigheid hij reeds goed zou kunnen scoren om aan die adelbrieven te geraken.
En dan ... Op naar het burgemeesterschap!
Of is er nog meer nodig om aan die adelbrieven te geraken?
Ferdinand schakelt baron Limnander de Kerckhove de Zulte in. Immers, als hij kan bewijzen welke goede daden hij voor het algemeen belang heeft gesteld, kan deze dan hopelijk bij de Graaf van Vlaanderen gaan pleiten om hem die adelbrieven te bezorgen.
Maar zal Ferdinand in zijn opzet slagen?
Valt de baron voor z'n gladde praatjes?
En laten de Vander Woestinens zich zomaar gebruiken voor de eer en de glorie van Ferdinand?
Een verhaal vol al dan niet ware historische gebeurtenissen en legendes, vermengd met een goeie portie - soms iets of wat absurde - humor, fictie en hilarische fantasie!