Praktisch

  • Wanneer
  • Waar
    Zaal platform, Meuleschettestraat 32, 9300 Aalst

Jeannine’s kapsalon is een vaste ontmoetingsplek voor dames uit de buurt. Vrouwen delen er lief en leed. Iedereen kent iedereen. Er wordt gelachen en gehuild.
Centraal in het verhaal staan een moeder en haar dochter, Denise en Sara. Sara heeft een auto-immuunziekte: diabetes type 1. Haar afweersysteem breekt de insuline die haar alvleesklier aanmaakt af. Die stof is levensbelangrijk want ze regelt de bloedsuikerspiegel. Iemand met diabetes type 1 moet elke dag meermaals de bloedsuikerspiegel meten en insuline inspuiten. Sarah is al heel haar leven het zorgenkindje van Denise.
Sara trouwt. Denise moet noodgedwongen de zorg en controle op haar dochter opgeven… Maar ook de andere vrouwen dragen hun lief en leed. Nicole’s, Jeannine’s hulpje in het kapsalon kent ongeluk in de liefde. En dan heb je twee buurvrouwen van Denise… Claire, weduwe van de vroegere burgemeester, en de cynische Louise die op alles afgeeft maar een hart van goud heeft.
De vrouwen zijn ‘stalen blommekes’… Kwetsbaar als bloeiende bloemen, maar o zo sterk in hun verbondenheid.
Robert Harling schreef dit toneelstuk na de dood van zijn zus die zelf ook diabetes type 1 patiënte. was Het ging in première in 1987. In 1989 herwerkte hij het tot een filmscenario dat geregisseerd werd door Herbert Ros met Sally Field, Dolly Parton en Julia Roberts in de hoofdrollen. Ik leerde het verhaal begin jaren negentig via deze verfilming kennen en ben blij en vereerd het nu te mogen creëren samen met deze 6 prachtdames van TAL.

Bron: UiTinVlaanderen.be