Praktisch

  • Wanneer
  • Waar
    cultuurcentrum De Grote Post Oostende, Hendrik Serruyslaan 18A, 8400 Oostende
  • Reservatie

In 'PASSING THE BECHDEL TEST' maakt Jan Martens samen met dertien jongeren een stand van zaken op over genderdiversiteit en -gelijkheid in de wereld vandaag.

"There are some stories which need to be retold by each generation." Virginia Woolf, 1927

De jongeren kruipen in elkaars huid en in die van vrouwelijke auteurs en persoonlijkheden van vroeger en nu. Van Woolf over Winterson tot Sontag, Solnit en Solange. Tekstfragmenten uit brieven, dagboeken, lyrics, essays en TED-talks vormen het kader waaraan ze hun eigen biografie toevoegen.

Voor de eerste keer trekt Jan Martens volop de kaart van tekst. Vanuit zijn choreografische blik ontwerpt hij samen met de jongeren v/x dit manifest voor de toekomst.

Op zijn 35ste ontpopt choreograaf Jan Martens zich als activist: vóór meer queerness en tégen machtsmisbruik in de danswereld. ‘We moeten blijven drammen.’ Lees het volledige interview in De Standaard.

Meer over de Bechdel test.

Vrt hing alvast een kijkje nemen. Bekijk de reportage hier.

Uit de pers:

Om zo veel jonge gezichten te zien, die de woorden van grondleggers van het feminisme in de mond nemen, geeft kippenvel. Passing the Bechdel Test is een aanrader. Zoals Virginia Woolf het misschien beter kan zeggen: ‘Throw over your man, I say, and come.’ VETO

Passing the Bechdel Test is een voorstelling die blijft nazinderen. De woorden van de grondleggers van het feminisme horen uit de mond van een nieuwe generatie, mist zijn impact niet. Club Kultuur