Praktisch

 • Wanneer
 • Waar
  Gallo-Romeins Museum, Kielenstraat 15, 3700 Tongeren
 • Prijzen
  Basistarief: €18,00
  Student & -18: €12,00
  Voorverkoop Basistarief: €15,00
  Voorverkoop Student & -18: €10,00
 • Reservatie

Heldhaftig, goddelijk, onverschrokken; de onsterfelijke Jeanne d’Arc herrijst in de Kroningsproductie van het Tongers Nieuw Theater als een feniks uit haar assen.

Strijdend voor God en vaderland plaatst ‘Jeanne d’Arc’ – naar Tom Lanoye’s ‘Bloed & Rozen’ – de toeschouwer middenin het kletterende strijdgewoel van de Honderdjarige Oorlog.
Daar vuurt “de Maagd van Orléans” het publiek aan om haar op haar indrukwekkende levensloop te vervoegen: van de iconische bevrijding van Orléans, tot de kroning van de Dauphin, door de listige onderhandelingen van de hofhoudingen heen, langs overwinningen in de Loire, tot Jeannes noodlottige en weerzinwekkende slotakkoord.

In 2023 – tijdens de zevenjaarlijkse Kroningsfeesten – ontvouwt haar allesomvattende strijdtoneel zich dus echter niet meer op de oorlogsbarricades rond Orléans of nabij de stellages in de Loirestreek, wel in de onderaardse catacomben van het Gallo-Romeins Museum in Tongeren. Daar zal een reusachtige cast devotie, bloedvergieten, religie en politiek met elkaar tot een spectaculair geheel verweven.

Geen zingende maagd dus hier; wel een onbevreesde, strijdvaardige, godvrezende, feilbare, tot de verbeelding sprekende, menselijke heldin die ons tot op heden inspireert en fascineert.

‘Jeanne d’Arc’ is een historische theaterproductie van het Tongers Nieuw Theater, in samenwerking met Stad Tongeren, het Gallo-Romeins Museum, VakWerk, KSA Sint-Jan Tongeren, Pentagoon Academies en Cultuurcentrum De Velinx.

Regie:
Tom Moors

Cast:
Marijn Carton, Larissa Leclère, Luc Maes, Nico Mechelmans, Fabienne Timmermans, Didier Winants, Thibault Winants

Opvoeringsdata:
30 juni - 1 - 3 - 5 - 6 - 8 juli
(Telkens om 20.30uur stipt!)

Locatie:
Gallo-Romeins Museum (Tongeren)

Tickets:
Mogelijk vanaf 1 april 2023