Interview met muziektheater Transparant
Jongeren en opera, het klinkt als senioren en hashtags. Net om die reden richtte het Antwerpse Muziektheater Transparant ‘TRANSLAB’ op, waar ze hun deuren openen voor jonge muziektheatermakers aan wie ze ondersteuning, coaching, opleiding en creatiekansen bieden! Onder het motto "the sky is the limit" bestormt het Muziektheater Transparant jaarlijks deSingel met een groep jongeren tussen de 12 en 25 jaar. 25 jaar geleden startte Wouter Van Looy, artistiek coördinator van TRANSLAB en vaste regisseur bij Transparant, met dit unieke en ondertussen internationaal bekende jongerenoperaproject, waarbij een team van ervaren coaches de jongeren gedurende twee weken mee op artistiek sleeptouw neemt. Een artistiek avontuur onder het TRANSLAB label met als een eindbestemming een volwaardige, experimentele opera gebracht door een jonge generatie zangers en muzikanten!
Afgelopen seizoen brachten ze de voorstelling: ‘Les Indes Galantes’, onder leiding van Luigi De Angelis. Luigi is sinds een aantal jaren de vaste regisseur voor de Jongerenopera en waakt, samen met Wouter Van Looy over de artistieke kwaliteit van de productie. Samen met een team van professionele coaches gaan zij op zoek naar de geschikte groep jong talent om de productie de realiseren. Iedereen met een hart voor muziek, een open geest en een straffe motivatie is welkom op de auditie. De Jongerenopera werkt meestal rond een klassieke barokopera die voornamelijk focust op klassiek geschoolde zangers en instrumentalisten. Maar, sinds een aantal jaren wordt het repertoire af en toe uitgebreid en zijn alle stijlen en genres welkom op de auditie. Tijdens de selectie wordt naast talent ook gekeken naar persoonlijkheid en scenische mogelijkheden van de deelnemers.
Spannend, zo’n selectie! Hoe was dat voor jullie om auditie te doen bij Transparant?
Sylvia Boone (28), zangeres in de productie 'Les Indes Galantes', omschrijft de selectie als een fijne ervaring omdat het niet als een traditionele auditie aanvoelt. Ze moest het nummer dat ze had voorbereid niet alleen zingen, maar ook 'spelen'. De focus ligt niet alleen op de technische kant van het performen. Voor Sylvia voelt de auditie daarom als een spelauditie, meer dan een zangauditie.
“Voor een deel van de auditanten is dat meteen buiten hun comfortzone stappen, omdat ze dat niet gewend zijn.” vult Ruth Sarens, productieleider bij Transparant, aan. Voor Luigi is de manier waarop de auditanten, binnen hun kunstvorm, aan de slag gaan met het aangereikte materiaal is dus heel belangrijk.
Zien jullie opera, zoals het nu is, nog als een aantrekkelijk medium voor de jongeren van 2019?
Merel-Magali Cox (18), ook zangeres in 'Les Indes Galantes', probeert toch minstens één keer per maand een operavoorstelling te bezoeken. Ze bezoekt zowel klassieke stukken als eigentijdse opera’s, soms samen met haar ouders en soms op zichzelf. Opera kan haar verrassen, net zoals een Netflix-serie dat ook kan. Merel-Magali vindt het belangrijk dat creatief wordt omgegaan met het genre : “Wanneer er experimenteel wordt omgegaan met klassiekers, waarbij je alles te zien krijgt wat je niet verwacht, is dat voor mij iets avontuurlijks!”.
Toch zijn de meningen in de groep verdeeld. Diego de Ridder (15), violist, vindt dat er vernieuwing nodig is omdat jongeren nu vaak denken dat opera voor ouderen is, terwijl dat niet het geval is: “In mijn vriendengroep is het niet heel gewoon om naar de opera te gaan, het moet aanlokkelijk gemaakt worden voor de jeugd.” Volgens Ruth Sarens is de jongerenopera daar het ideale middel voor: “Door dit project ben ik opera ook anders gaan bekijken en ervaren, het is helemaal niet stoffig en vervelend. Het is net van alledag.”
Luigi, de regisseur, is niet hoofdzakelijk op zoek naar vernieuwing in opera, omdat hij alle vormen van kunst als een hedendaags communicatiemiddel ziet. Met zijn werk probeert hij het materiaal in contact te laten komen met het actuele, hij zoekt naar de onsterfelijke elementen die vandaag relevant zijn om opnieuw op het podium te zetten. Hoewel opera kenmerkend in het Frans of Italiaans is, ziet Luigi de taal ook niet als een hindernis. Met de jongerenopera wilt TRANSLAB het beeld van ‘een opera’ verruimen: door visueel prikkelende beelden te creëren, is de taal niet het meest invloedrijke onderdeel van de voorstelling.