Marit Hoskens bespreekt

12 september 2020. Ter vervanging van wat een schitterende opening moest zijn van de eerste editie van Merde!, een festival voor en door jonge theatermakers, organiseerde JongDOEK een reeks coronaproof workshops rond theater maken in tijden van Covid-19. Gedurende twee dagen werkten opkomende theaterdocenten in kleine groepjes rond verschillende aspecten van theater; op veilige afstand, met mondmaskers en rekening houdend met de maatregelen. Niet als belemmering, maar als inspirerende invalshoek voor een nieuwe manier van theater maken. JongDOEK zorgde niet alleen voor desinfecterende gel, maar ook voor ruimtelijke locaties in CC Het Gasthuis in Aarschot, een volledig Covidveilige lunch en een aantal pareltjes van docenten.

 

Elke workshop besteedde aandacht aan een ander deel van de podiumkunsten. Zo werd er zaterdag gewerkt rond improvisatie, spoken word en afstand op scène. Zondag maakte plaats voor muziektheater, fysieke verbeelding en het creëren van groteske personages. Zelf nam ik enkel zaterdag deel.

 

Bram Vanseveren was één van de veelbelovende makers die tijdens Merde! een eigen creatie zou voorstellen met theatergroep Eurowash uit Brugge. Tijdens het workshoptraject in Aarschot werkte hij met de deelnemers rond improvisatie. Bram liet ons een wedstrijdje schelden met fruit, persconferenties houden met professor Gobelijn en een denkbeeldig huiskamerfeestje organiseren. Als deelnemer is de nieuwsgierigheid naar zijn voorstelling alleen maar geprikkeld, want zijn workshop was alvast supertof – en wierp vooral een vernieuwende blik op improvisatie.

 

Ook Anke Verschueren was met Collectief VERS geselecteerd om tijdens de eerste editie van Merde! een eigen voorstelling te brengen. Wat ze voor het festival in petto hadden zullen we voorlopig niet weten, maar tijdens haar workshop ‘spoken word’ konden we alvast kennismaken met haar expertise en talent voor woordkunst. Anke creëerde een uitdagend schrijfatelier waarin ze ons tips en tricks aanreikte om ideeën om te zetten naar scherpe woorden en verhalen. Ook als je weinig schrijfervaring had, slaagde ze erin om de drempel zo te verkleinen dat je pen het papier niet losliet.

 

Als afsluiter van het traject op zaterdag liet Elke Van Der Kelen ons experimenteren met de 1,5m die we ondertussen allemaal heel goed kennen, maar dan ingezet als interessante dynamiek op het podium. Dichterbij. Verder weg. Langs elkaar, of op elkaar? Onder je medespeler, of toch erboven. Verplaatsen, kijken. Weer verplaatsen, weer kijken. Beter kijken. Bestuderen en laten bezinken wat de afstand, en vooral de verandering ervan, precies impliceert voor de toeschouwer. Deze workshop liet ons anders kijken naar hoe we de ruimte invullen op scène.

 

Jongeren met een hart voor theater blijven op zoek naar manieren om theater te ontdekken, ondervinden en vooral te maken en spelen. 

 

Ja, de cultuursector ligt plat. Voorstellingen geannuleerd, optredens gecanceld, lezingen opgeschort. Maar JongDOEK – en jongeren met een hart voor theater in het algemeen – blijven op zoek naar manieren om theater te ontdekken, ondervinden en vooral te maken en spelen. En wat ben ik JongDOEK weer dankbaar dat er in deze periode toch nog leermogelijkheden georganiseerd worden voor jongeren die het niet kunnen missen om op de planken te staan. Op de voorstellingen gepland voor het festival Merde! blijven we voorlopig nog even in spanning afwachten, maar Tocht(t)theater werd een boeiend en vooral afwisselend traject van workshops waarbij we ons weer even zorgeloos mochten onderdompelen in de vele variëteiten van de theaterwereld.