Studio Bernadette blaast een frisse wind door het theaterlandschap

Roodharig, jong, dynamisch en bezeten door theater, zijn slechts enkele adjectieven die Mona Vanschoenwinkel beschrijven. Als regisseuse, schrijfster, productieleidster en theatrale duizendpoot leidt ze al bijna drie jaar haar eigen(zinnige)collectief Studio Bernadette

 

Al van toen ze een klein prutske was, staat Mona op de planken. Bij het openluchtgezelschap van de gemeente waar ze opgroeide, vervolgens in een voorstelling van fABULEUS en nog later aan de zijde van een man die haar heel erg inspireerde: Stefan Perceval. Tijdens de samenwerking met Perceval, proefde de jonge Mona van het samen dromen, samen denken, samen schrijven én uiteindelijk: het samen theater maken. 

 

De ‘creëermicrobe’ besmette haar en dankzij De Bromvlieg (het studententheater van de Universiteit Antwerpen) kreeg ze samen met een vriendin de kans om haar eigen voorstelling te maken. Larve werd geboren en daarmee ook Studio Bernadette, dat trouwens vernoemd werd naar de dode kip die een glansrijke figurantenrol vertolkte in Larve. Ondertussen heeft het collectief al drie producties op de wereld gezet. De vierde telg, getiteld Gifkind, veroverde in 2016 het liefhebber kunstenfestival en was dat jaar ook te zien op Spots Op West

Studio Bernadette deinst er dus niet voor terug om haar publiek uit te dagen, hen in de war én in vervoering te brengen. 

De harde kern van Studio Bernadette bestaat vooral uit Mona zelf, die voor elke nieuwe productie de handen in elkaar slaat met getalenteerde gastleden, die ze zelf vraagt of die zich spontaan aanbieden. Die manier van werken alleen al, maakt Studio Bernadette tot een verre van ‘regulier’ theatergezelschap, bestaande uit een vast groepje spelers en regisseurs dat om het half jaar samen een voorstelling in elkaar bokst. Hoewel er dus vaak verschillende mensen meewerken aan de producties van Studio Bernadette, willen ze steeds hetzelfde doel bereiken: het publiek onderdompelen in een ervaring die ze maar zelden meemaken. 

 

Hoewel Mona zich graag laat inspireren door andere theatermakers en performers, doet ze samen met haar wisselend team steeds haar best om mensen die niet vaak naar het theater gaan een nieuw perspectief te bieden, door hen niet alleen naar theater te laten kijken maar het hen te laten ervaren. Eén ding is zeker: Studio Bernadette is een jong collectief waar we het laatste nog làng niet van gezien, gehoord en gevoeld hebben. 

 

Volg hen op Facebook!

 

Geschreven door Anke Verschueren, 2016.