15-jarige Remi en Maxine maken voorstelling over sexting
Remi De Smet en Maxine Janssens zijn 15 en stonden in mei 2017 met hun zelfgemaakte voorstelling op het VAART-festival in Leuven. Ze schreven en speelden hun voorstelling volledig zelf en dat over een wel zeer uniek onderwerp: sexting onder jongeren. Heel actueel maar toch nog zo’n groot taboe.
Wij willen onze kijkers wakker schudden en ze doen nadenken
Maxine en Remi wilden graag hun visie over sexting en cyberpesten meegeven aan de wereld en dat hebben ze dan ook gedaan. Ze schreven voor het eerst een eigen stuk #GekraaktDoorEigenNaakt, met als doel de kijker uit te dagen om na te denken over dit thema. “Toen we zelf onrechtstreeks in aanraking kwamen met dit onderwerp, waren Remi en ik geschokt hoe snel mensen conclusies trekken, hoe snel men oordeelt en veroordeelt zonder context.”, zei Maxine. “Wij willen onze kijkers wakker schudden en ze doen nadenken, zodat ze niet meteen kiezen voor harde vooroordelen en andere jongeren op sociale media publiekelijk bestoken, want in zo’n verhaal is iedereen slachtoffer", zegt ze.
Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?
REMI: We zijn allebei lid van dansstudio IJvi Hagelstein, dat is de dansstudio die gelinkt is aan Studio 100. De eerste keer dat we samen op een podium stonden, was in de Musical 14-18. Maar we hebben elkaar echt leren kennen in 2015 bij het totaalspektakel STUK (een klein geluk in een grote oorlog) in een regie van Pieter Klinck, die (samen met Mira Delbaen) ook onze voorstelling heeft geregisseerd. In STUK speelde ik de rol van Jefke, een Vlaamse jongen, die tijdens WOI bevriend geraakt met een Duits meisje, Marie, gespeeld door Maxine. We hebben elkaar daar echt goed leren kennen wat tot een geweldige vriendschap heeft geleid.
Jullie zijn ook veel bezig met theater en film.
MAXINE: Via onze dansstudio staan we al wel eens op een podium of acteren we in een productie. Zo speelde Remi onder meer de rol van Wickie de Viking in de gelijknamige musical van Studio 100, hebben we samen in Kerstshows van Samson & Gert gedanst, speel ik momenteel de rol van Ellis in de kinderreeks Kosmoo, enz. We spreken ook allebei regelmatig stemmetjes in voor films en TV-series.
Als je hierover op school wil praten blijkt al snel dat het onderwerp moeilijk bespreekbaar is. Dat heeft zowat de doorslag gegeven.
Vanwaar kwam de overtuiging om zelf een voorstelling te maken en dan vooral met dit onderwerp?
MAXINE: Ik zag een tijdje geleden een advertentie van het VAART-festival en dacht er onmiddellijk aan om zelf mee te doen. Ik heb Remi dan gebeld en we zijn eigenlijk meteen begonnen. Het idee om iets te doen rond sexting, borrelde al een hele tijd in mijn hoofd, naar aanleiding van gebeurtenissen op school. Als je hierover op school wil praten blijkt al snel dat het onderwerp moeilijk bespreekbaar is. Dat heeft zowat de doorslag gegeven, Remi en ik wilden graag op een andere manier laten zien wat onze mening is. Dus leek een eigen theatervoorstelling voor ons de perfecte oplossing.
REMI: We willen dit thema ook echt onder de aandacht brengen bij onze leeftijdsgenoten. Daarom willen we ook graag verder gaan met schoolvoorstellingen. Het gaat ons om meer dan alleen de kijkers te wijzen op de gevaren van sexting. We willen een brede boodschap brengen door in te gaan tegen een wereld van snelle conclusies en harde (voor)oordelen.
Dit is de eerste keer dat jullie zelf een stuk schreven en speelden, hoe zijn jullie begonnen en wat heeft het verloop gebracht?
MAXINE: We hebben eerst nagedacht over het concept: wilden we een dader-dader situatie, dader-slachtoffer of 2 slachtoffers? We hebben uiteindelijk voor het laatste gekozen omdat dat ons het meest interessant leek in functie van de boodschap die we wilden brengen en omdat dat meer scenario-mogelijkheden gaf. We wouden niet vervallen in vijandige situaties want dat leek ons te makkelijk en te stereotiep.
De voorstelling is nu opgebouwd vanuit 2 totaal verschillende personages, elk met hun eigen achtergrond, hun eigen verhaal en hun eigen beleving. Beide verhalen worden op een gegeven moment tijdens de voorstelling aanéén geweven.
Ik heb me er toch wel een beetje aan mispakt, ik had nooit gedacht dat het schrijven van een voorstelling zo intensief zou zijn.
REMI: Voor we begonnen zijn aan het script, hebben we allebei een boek gelezen over een meisje dat met sexting in aanraking was gekomen maar haar verhaal tien jaar lang heeft opgekropt. We hebben ook heel wat opzoekwerk gedaan over het thema en artikels en getuigenissen gelezen om zo een beter beeld te krijgen. Van daaruit zijn we dan ook onze personages gaan bepalen. Maxine en ik hebben het karakter van ons eigen personage uitgeschreven, en hen allebei een soort masker voor de buitenwereld gegeven. Maar van zodra ze thuiskomen, valt hun masker af en stort hun wereld in.
MAXINE: Ik heb me er toch wel een beetje aan mispakt, ik had nooit gedacht dat het schrijven van een voorstelling zo intensief zou zijn. Je mag het echt niet onderschatten, want je start met heel veel wilde ideeën, maar met een leeg blad. Er kruipt veel opzoekwerk in daarna heel veel tijd om te schrijven, te schrappen en te herschrijven. Maar het is wel een geweldige boeiende ervaring dus ik zou het iedereen aanraden.
Geschreven door Wout, 2017
-----
Extra: Ook DeStandaard wijdde een artikel aan deze voorstelling. Klik hier om het te lezen. Verder werden ze geïnterviewd door Lieven Van Gils in Van Gils en Gasten op één. Bekijk het fragment hier.
Naar aanleiding van dit artikel krijgen wij veel vragen om de voorstelling te boeken of om met hen in gesprek te gaan.
Informatie daarover is te vinden op www.uitgezonderd.be
Boekingen kunnen naar amber@uitgezonderd.be