Een veertigtal jongeren lieten zich 4 augustus om 19u vrijwillig opsluiten in één van de deelnemende musea van Museumnacht in Antwerpen. Wie doet dat nu? Wel… Zij. Zij die gek genoeg zijn om zich door slaaptekort en tijdsdruk te laten inspireren. Zij wiens creatieve brein overloopt. Zij die willen ontmoeten, voelen, zijn en vooral doen. Zij die zich inschreven voor De Opsluiting.

 

Na enkele ontmoetingsmomenten kon het echte werk beginnen. Opgesplitst in vier groepen, gingen de jongeren met hun coach aan de slag in het Fotomuseum, museum Vleeshuis, Museum aan de Stroom of museum Plantin Moretus. De groepen gingen op zoek naar gemeenschappelijke interesses, ze brainstormden en lasten af en toe een ontspannende pauze in. Tegen de vroege uurtjes waren velen toch verzeild geraakt in dromenland. Maar niet voor lang… Redactie en begeleiders wekten hen snel genoeg om terug te werken aan het einddoel: een performance voor de vele bezoekers van Museumnacht!

 

De resultaten mochten er zijn: een combinatie van tekst, beweging, beeldende  kunst en/of muziek in een binnentuin, op de roltrap of in het toilet.  Je kon het zo gek, zo mooi niet bedenken of het was aanwezig  in één van de musea. Je kan nog nagenieten van de resultaten op het Youtube-kanaal van JongDOEK. In het Fotomuseum waren enkele eindresultaten vooral tekstueel bij de collectie in het museum. Hieronder vind je ook daarvan een selectie!

 

De Opsluiting werd georganiseerd door JongDOEK (jongerenwerking van OPENDOEK) en Fameus.

 

Verslag door Fiene, 2017.