Van 19 tot en met 30 juli 2017 verzamelden 68 jongeren tussen 15 en 18 jaar zich voor het internationale theaterkamp EDERED. De jongeren kwamen uit twaalf verschillende landen: België, Denemarken, Duitsland, Polen, Frankrijk, Kroatië, Zwitserland, Groot-Brittannië, Oostenrijk, Israël, Griekenland en Hongarije.

 

EDERED ging door in Denemarken, in Baelum bij Aalborg. We verbleven en werkten in een fantastische school, die werkt volgens een concept dat wij hier in België niet kennen. Jongeren in Denemarken tussen 14 en 18 jaar kunnen kiezen om naar een ‘efterskole’ te gaan. In zo’n efterskole kan je kiezen om je het komende jaar of de komende jaren te focussen op één specifiek element, zoals podiumkunsten, voetbal, watersporten, koken… De jongeren krijgen daar dan een training op professioneel niveau. De jongeren verblijven op zo’n school, zoals in een internaat en maken met school vaak buitenlandse reizen. Wij verbleven in een ‘efterskole’ voor kunst. De school had een fantastisch muzieklokaal, een tot de verbeelding sprekend beeldlokaal vol kunstwerken van de jongeren, een theaterzaal, een kostuumatelier… en geen enkele deur ging op slot én de school had geen hek rondom, enkel gras. Maar goed. We gingen hier een verslag schrijven van EDERED ツ.

 

De jongeren die deelnamen aan EDERED werden in groepen van ongeveer 14 deelnemers ingedeeld waar ze met zoveel mogelijk verschillende nationaliteiten zaten, en zo weinig mogelijk deelnemers van hun eigen land. De workshops werden begeleid door telkens twee workshopleiders uit al die verschillende landen.

 

Twaalf dagen lang werkten de jongeren in hun groep rond het thema ‘Tivoli and the refugees’. Denemarken staat bekend om zijn tivoliparken. Dat zijn leuke pretparken met onder andere draaimolens, reuzenrad, popcorn en suikerspinnen. Daarnaast is het vluchtelingenthema heel erg actueel en interessant om rond te werken met jongeren uit verschillende landen die daar op andere manieren naar kijken. Rond het thema werd een themalied opgemaakt. Dat kan je hier lezen.

Themalied EDERED 2017.pdf

 

Op de voorlaatste dag gaven de jongeren een presentatie van de performance die ze hadden gemaakt tijdens de workshops. Die ging door in Karolinelund, een park in Aalborg met tivoli-elementen. Om mensen te lokken voor de performances, werd een parade gedaan door de stad met veel muziek en snoep en lawaai. Check hieronder enkele foto’s om de sfeer op te snuiven.

 

Handjes in de lucht voor onze Belgische deelnemers van dit jaar: Victor, Merlijn, Fedau, Linda, Sekina en Carmen. Hoera voor groepsbegeleider Julien en workshopbegeleider Ilse Oostvogels!

 

Meer weten over EDERED? Klik hier.

Info over EDERED.pdf

 

Geschreven door Imke, 2017.