Gezelligheid troef!

Comedystage

Beeld je in: je bevindt je in een pittoresk dorp, te midden van een glooiend landschap. Er hangen vlaggetjes in de straten en er heerst een gezellige sfeer. Een voorbijganger vertelt je enthousiast over een toneelstuk dat hij zojuist zag in de plaatselijke brouwerij en dat er blijkbaar straks iets erg goed begint in een loods wat verder in de straat. En wat hier nu net het leukste aan is: je hoeft het je helemaal niet in te beelden. Je kan aan het begin van de zomervakantie gewoon een dagje of weekend naar Westouter gaan, waar Spots op West het gezegde ‘theater van onder de kerktoren’ een hele nieuwe invulling geeft. Het programmeert een gevarieerd aanbod aan theater dat plaatsvindt zowel in de kerk als ver daar buiten in een schuurtje, een spiegeltent of zoals gezegd zelfs in een brouwerij.

 

Gepakt en gezakt reed ik met mijn fiets het feestelijk versierde Westouter binnen, om me vervolgens aan de klim van de Rodenberg te wagen want helemaal op de top lag de camping. Het heuvelachtige landschap is een parel voor het oog. Ideaal dus om Spots Op West te combineren met een meerdaagse fiets of wandelvakantie. Dit weekend was daar echter niet zo veel tijd voor. Zaterdag stonden vier voorstellingen op het programma en zondag nog ééntje. Elke voorstelling die we zagen, was uniek en toonde een fragmentje van de variëteit in het amateurtheater. We keken naar stuk dat in twee talen werd gespeeld, een bewegingstheater, een stuk van conservatoriumstudenten en een stukje musical. We gingen ook kijken naar het toonmoment van de comedy stage: “comedy on stage”. Hierin zagen we zes jongeren aan het werk die op slechts vijf dagen hun eigen stukje comedy in elkaar boksten onder de deskundige coaching van Arbi el Ayachi. Ze leerden er van alles wat: over de positie van het publiek of het licht tot een krachtige opening of afsluiter van hun eigen stukje. Jarne wist me te vertellen dat het naast leerrijk ook tof was natuurlijk: “We hebben vijf dagen niets anders gedaan als lachen met uzelf en met elkaar”.  

 

Maar het moet gezegd worden, wat ik zag, was slechts een fractie van het veelzijdige programma dat Spots op West aanbiedt. Er waren zelfs enkele internationale gasten in het West-Vlaamse dorpje die een voorstelling brachten of een workshop gaven over Maori cultuur of Nepalese theatervormen.  Je kon genieten van een vertelling op de hoge kabelbaan of een wandeling maken tussen wijngaarden met theatrale uitvoeringen op je weg. Dit alles werd bovendien nog eens overgoten met een sausje van straattheater, muziek en heerlijk eten en drinken. De pizza ging ter plaatse de oven in en de vitrine vol taartjes en andere desserts deden ons watertanden. Iedere avond werd afgesloten met wat sterk muzikaal talent dat zorgde voor een heus feestje in de spiegeltent. Kortom: een totaalgebeuren dat gegarandeerd een glimlach op je gezicht brengt.

 

Bekijk hieronder zeker ook het sfeerfilmpje waarin enkele jonge aanwezigen het woord nemen!

 

Hier vind je meer beelden van de comedystage.

Klik hier om JongDOEK en hier om Spots op West op Facebook te volgen.

 

Geschreven door Fiene, 2017.