Jungle Book

Wout wie? 
Ik ben Wout, 17 jaar en ik maak met hart en ziel theater (kindertheater!). Ondertussen sta ik al 7 jaar op de planken en hoewel dat misschien al wel even lijkt, zijn die jaren voorbij gevlogen. Van kleine bijrolletjes tot de hoofdrol, van kleine zalen tot de schouwburg. Altijd amateurtheater en ik zou niets anders willen! Op mijn 14 jaar kreeg ik de mogelijkheid om bij JongDOEK (toen nog Plankton) te gaan en ik heb die kans direct genomen. Nu, enkele jaren later heb ik ongelooflijk veel bijgeleerd en heb ik geweldige mensen leren kennen. Dus misschien heb je mij al wel eens op het podium in één van de Leuvense zalen zien staan of heb je mij al wel eens met grote haast zien voorbij lopen tijdens het landjuweelfestival, dat kan allemaal!


In welk stuk speelde jij voor het eerst?

Kindertheater Stekelbaars vzw.
Ik kreeg heel onverwachts een telefoontje van mijn beste vriendin met de vraag of ik geen olifant wou spelen in een toneelstuk. Er had iemand afgezegd en ze hadden zo snel mogelijk een nieuwe acteur nodig. Ik wist op dat moment totaal niet waar het over ging maar het leek me wel fijn dus ik heb toegezegd. Enkele dagen later vond ik de tekst, liedjes, ... in mijn mailbox. Klaar om er in te vliegen! Ik zag voor het eerst dat het over Jungle Book ging en ik merkte ook al snel op dat ik in de Stadsschouwburg van Leuven speelde. Beter kan toch niet voor een eerste keer. Ik zat op dat moment in het zesde leerjaar (2012, voorstelling in januari 2013) en had al wel wat theater gespeeld bij een ander gezelschap maar ik had nog nooit echt een voorstelling gespeeld. Het stuk werd geregisseerd door Bieke Geenen, een regisseur die al wel vaker bij stekelbaars geregisseerd had.

 

Waarover ging het stuk? Geef een korte inhoud
Het gekende verhaal van Jungle Book.

Welke rol speelde jij?

Ik speelde de luitenant olifant en had wel één volledige zin! Verder moest ik nog twee keer het olifantenlied zingen en een drukke tactiek-bespreking voeren met de kolonel. Zeker genoeg voor een eerste keer spelen en daarbij niet te vergeten dat ik als klein mannetje voor een volle schouwburg stond!

Over welk moment in de voorstelling ben je het meest tevreden van je prestatie? Waar lag dat aan?

Uiteraard mijn eigen zinnetje! Ik was zo trots op mezelf dat het voelde alsof ik de hoofdrol speelde!

 

Hoe heeft deze voorstelling je verder beïnvloed/geïnspireerd? (als speler, of als mens)

Ik wou nooit meer weg bij Stekelbaars, dat was zeker! Verder heb ik er ongelooflijk veel vrienden aan over gehouden en ben ik een mooie ervaring rijker. Het heeft mij hoe dan ook sterker in mijn schoenen gezet, het geeft je gewoon ontzettend veel zelfvertrouwen en voldoening. De energie die ik tijdens dat weekend heb opgedaan, heb ik nog heel lang bij mij gedragen.

Wat zou je aan je eerste spelprestatie willen veranderen of net willen behouden?

Ik zou er niets aan willen veranderen, het was een geweldig weekend en dat kon gewoon niet beter!

 

Hoe voelde je je tijdens het maakproces/ tijdens de voorstelling/ achteraf? Is er een verschil?

Tijdens het maakproces verveel je je uiteraard wel regelmatig, je hebt in zo'n kleine rol uiteraard veel momenten dat je niets te doen hebt. Al werd dat wel heel goed opgevangen door de toffe groep en de geweldige sfeer!

 

Hoe werkte de groep waarmee je speelde? Was er inspraak in het stuk mogelijk? Is het een vaste groep of een los samengestelde groep? Hoe groeide de groep wel of niet tot elkaar toe?

Stekelbaars omvat een grote groep acteurs die elk jaar opnieuw word ingedeeld in drie producties, voor Jungle Book deden er heel veel mensen mee als figurant die dan ook wel in een andere productie meededen. Als kind probeerden ze je echt wel te begeleiden in het leerproces. Nu, na 6-7 jaar krijg je veel meer vrijheid in je spel en mag je zelf echt wel mee bepalen hoe alles loopt al hangt dat altijd af van de regisseur en is niet elke regisseur even open op dat vlak.

 

Wat wil je nog over je eerste spelprestatie kwijt?

Als 11-jarig kind overtreft zo'n gigantische productie je uiteraard. De gigantische zaal en de enorme organisatie laat je natuurlijk ogen trekken. Ik ben daarom ook iedereen dankbaar die mij deze kans heeft gegeven!