The Importance of Being Earnest van Oscar Wilde

Thomas Van Caeneghem

Thomas wie? Thomas Van Caeneghem studeerde in 2013 af aan de drama-afdeling van LUCA School of Arts, Leuven. Sindsdien speelde hij bij verschillende theatergezelschappen (Beeldsmederij DE MAAN, De Queeste, De Kolonie MT, Barre Weldaad ...) en hij was hij te zien in verscheidene tv-programma's (Loslopend Wild en Gevogelte, De Kroongetuigen, Witse, Vermist ...). Samen met saxofonist Rob Banken en contrabassiste Trui Amerlinck vormt hij het muziektheatergezelschap Lieden Op Zee. Hun eerste productie (Lieden Op Zee) maakte deel uit van het Jong Werk op TAZ#2014. Sinds 2016 maakt hij ook deel uit van de jury van het Koninklijk Landjuweel. Naast acteur is Thomas ook muzikant, gitarist en zanger.

 

Waarover ging het stuk? Geef een korte inhoud

Goh, waar het precies over ging zit heel ver weg. Ik weet nog dat het een komedie was met de nodige misverstanden. De twee hoofdpersonages Jack en Algernon geraakten verstrikt in hun eigen leugens. Redelijk F.C. De Kampioenen eigenlijk, nu 'k er terug over nadenk. Maar dan op z'n Oscar Wilde's. Of klinkt dat oneerbiedig?

 

Welke rol speelde jij?

Ik speelde de rol van Jack: een plattelands-jongen die zich in de stad voor iemand anders uitgeeft (Ernst). Tot hij verliefd word op Gwendolen (die vooral dol is op die prachtig naam, Ernst). In een poging een eerlijk leven te leiden, laat hij z'n 'broer' Ernst sterven zonder Algernon daarvan op de hoogte te brengen. Met de nodige hilariteit tot gevolg.

 

Over welk moment in de voorstelling ben je het meest tevreden van je prestatie? Waar lag dat aan?

Niet zozeer het stuk of mijn vertolking ervan maakte mijn eerste 'echte' speelervaring zo fijn. Het was vooral het feit dat ik als groentje een grote rol aangeboden kreeg in een productie van de laatstejaars (!). Ik kreeg erg veel vertrouwen van de regisseuse en mijn medespelers. Een heel fijne startpositie.

 

Hoe heeft deze voorstelling je verder beïnvloed/geïnspireerd? (als speler, of als mens)

Ik denk dat vooral mijn ouders er erg door beïnvloed waren. Toen ze kwamen kijken en zagen dat ik mijn mannetje kon staan tussen die oudere, meer ervaren spelers kreeg ik van hen de toestemming een acteeropleiding te volgen na mijn middelbare studies. Je zou kunnen zeggen dat The Importance of Being Earnest mijn leven erg drastisch heeft veranderd.

 

Wat zou je aan je eerste spelprestatie willen veranderen of net willen behouden?

Ik zou de onbezorgdheid en het speelse van die spelprestatie graag willen behouden. Nu ik in het 'professionele werkveld' sta, is het moeilijker om positief en zonder zorgen in een productie te staan. Soms krijgt ieder woord, iedere keuze ontzettend veel gewicht. Dat zit gewoon, fijn spelen dikwijls in de weg.

 

Hoe voelde je je tijdens het maakproces/ tijdens de voorstelling/ achteraf? Is er een verschil?

Zowel voor, tijdens als na de voorstelling: onbezorgd en speels. Al had dat misschien meer met de leeftijd dan met het stuk te maken.

 

Wat wil je nog over je eerste spelprestatie kwijt?

Ik schrik ervan hoe weinig ik nog over het stuk weet. Tijd om Ernst nog 's van onder het stof te halen!