stekezotvanu van Theater Ultima Thule (Wim De Wulf)

Raf Jansen

Raf wie? Raf Jansen is van opleiding  leerkracht lager onderwijs, maar is na tien jaar lesgeven met veel goesting overgestapt naar de job van directeur. Ondertussen is hij al drie jaar beroepsmatig aan de slag als acteur bij THUIS op één. Daarin vertolkt hij de rol van Dieter. Binnen het amateurtheater kennen we hem als artistiek leider en acteur bij theatergezelschap Bert Leysenkring uit Balen. Momenteel werkt hij parttime als directeur in het onderwijs en parttime als acteur. Beide jobs doet hij met evenveel passie en goesting. Kwa toekomstdromen heeft hij altijd geleerd dat je nooit teveel mag hopen of willen. Dromen mag... en als je genoeg droomt... komen ze wel uit.

 

Welke voorstelling zag jij voor het eerst? wie was de auteur/maker?

Het poppentheater 'Stekezotvanu' (deel 1 van de Gomaar-trilogie) door Ultima Thule, van Wim De Wulf.

 

Wat was de korte inhoud van het stuk?

We volgen Godfried en Maria, een koppel tegen wil en dank. Wanneer Maria een zoon baart, wordt die Gomaar genoemd omdat dat, aldus Godfried, een mooie combinatie is van GOdfried en MAARia. Gomaar groeit op en brengt het gros van zijn tijd door met Gaspard, de knecht op de boerderij van zijn vader.

 

Waar zag je deze voorstelling?

In de oude turnzaal van de gemeente Balen.

 

Wanneer zag je deze voorstelling?

Als leerlingen van de lagere school in Balen (vijfde of zesde leerjaar)

 

Wat was het meest memorabele? (scènes, kostuum, decor, licht, muziek...)

Dit is mijn eerste herinnering aan theater. Het decor (een stad met lichtjes) en acteurs die poppen tot leven deden komen. De magie van theater kwam tot leven.

 

Had dit stuk een impact op je persoonlijke leven?

Theater was en is een microbe die me vanaf toen niet los liet. De geur van theater (ook al was dat in een oude turnzaal), de magie van het decor, de acteurs en de poppen.

 

Hoe voelde je je tijdens/ na het kijken van het stuk? Is er een verschil?

Waarschijnlijk opgewonden, maar ook blij dat we terug naar school mochten.

 

Wat wil je nog over deze voorstelling kwijt?

Het verhaal van Gomaar heeft me tot op vandaag kunnen boeien. Enkele jaren geleden heb ik nog een fantastische versie van dit gezien bij gezelschap 'Kunst en Geest' in Westerlo. Wat regisseur Stijn Van de Wiel en de ploeg van Westerlo daar lieten zien was zowat het beste dat ik ooit zag in het amateurtheater.