Blasted - Sarah Kane

Lennerd wie?

Sinds 2017 ben ik Jonkie bij JongDOEK. Als jongere de theatermicrobe doorgeven aan andere jonge snaken, is toch het mooiste doel waar je naartoe wil streven? Een theaterzaal is mijn tweede thuis. Stil zitten? Neen, dat woord staat niet in mijn woordenboek! Sinds kort ben ik zelfs een cursus hedendaagse dans gestart ... New goals to make life more valuable.

 

Welke theatertekst las jij voor het eerst? Wie was de auteur?

Blasted - Sarah Kane

 

Waarover ging deze tekst? Geef een korte inhoud.

Ian en Kate bevinden zich in een luxueuze hotelkamer. Beiden volkomen onbekenden van elkaar. Er wordt een kat-en-muis-spel gespeeld waarbij verleiding en afgunst elkaar afwisselen. Kate ontwijkt Ian door hem te bedreigen met een mes, Ian verdedigt met een pistool. De twee tot elkaar aangetrokken personages dwepen met de seksuele en hartstochtelijke gevoelens. Tot de spanning zijn hoogtepunt bereikt waarbij de dood de enige uitweg blijkt te zijn.

 

Waarom blijft deze tekst je bij?

Dit is het eerste boek dat ik in mijn leven volledig heb uitgelezen. Ik las het op het vliegtuig. Van bij het opstijgen tot aan de landing werd ik helemaal meegezogen door het verhaal! De spanning is te snijden en de bitsige, snedige replieken zetten aan tot verder lezen.

 

Wat was de meest memorabele scène?

Het slot, maar daarvoor moet het je boek lezen (cliché he) :)

 

Hoe heeft het stuk je geïnspireerd?

Later dat jaar maakte ik een eindwerk, waarbij ik de werken van Sarah Kane als inspiratiebron wou gebruiken. Zelf ben ik rustig van aard, maar psychologische thrillers op theater brengen vind ik erg interessant.

 

Wat zou je aan deze tekst veranderen of net behouden?

Niks, helemaal niks! Het is heerlijk!

 

Hoe voelde je je tijdens/ na het lezen van het stuk? Is er een verschil?

Keihard excited! Het was net een trip, maar dan zonder LSD.